Δέκα είδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης

Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει την οριστική απώλεια ενός στα έξι είδη του πλανήτη, αν δεν αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με μελέτη του 2015.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17 ζώα στον κατάλογο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που βρίσκεται υπό εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένων τριών ειδών ρινόκερου, έξι πρωτευόντων και δύο μεγάλων γατών.

Πέντε από τα είδη του καταλόγου έχουν απομείνει στον πλανήτη περίπου 100 ζώα ή λιγότερα, συμπεριλαμβανομένου του σαολά, από τον οποίο μόνο περίπου 20 εξακολουθούν να περιφέρονται στα βουνά των συνόρων Βιετνάμ-Λάος.

10. Sunda Tiger


Αυτή η μεγαλειώδης τίγρης, που κατάγεται από την Ινδονησία, μειώνεται με ρυθμό 19% κάθε δεκαετία.
9. Ελέφαντας της Σουμάτρας


Ως ένα από τα τρία αναγνωρισμένα υποείδη του ασιατικού ελέφαντα, ο Σουμάτρας είναι επίσης ιθαγενής στην Ινδονησία και μειώνεται με ρυθμό 19 τοις εκατό κάθε δεκαετία.
8. Ουρακοτάγκος του Βόρνεο


Αυτοί οι εξαιρετικά ευφυείς ουρακοτάγκοι είναι ενδημούν στο Βόρνεο και μειώνονται με ρυθμό 20% κάθε δεκαετία.
7. Ανατολικός πεδινός γορίλας


Ο μεγαλοπρεπής γορίλας της Ανατολικής Πεδιάδας, που μερικές φορές αποκαλείται γορίλας του Grauer, ενδημεί στα ορεινά δάση της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Μειώνεται με ρυθμό 24 τοις εκατό κάθε δεκαετία.

6. Χοίρος χωρίς πτερύγια του Γιανγκτσέ


Αυτό το σπάνιο και απειλούμενο με εξαφάνιση κινεζικό ποταμόχελο μειώνεται με ρυθμό 33% κάθε δεκαετία.

5. Ρινόκερος της Σουμάτρας


Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας είναι οι μικρότεροι από τους ζωντανούς ρινόκερους και ο μόνος ασιατικός ρινόκερος με δύο κέρατα. Δυστυχώς, μειώνονται με ρυθμό 35 τοις εκατό κάθε δεκαετία.
4. Αφρικανικός δασικός ελέφαντας


Ο Αφρικανικός Δασικός Ελέφαντας ενδημεί σε υγρά δάση της Δυτικής Αφρικής και της λεκάνης του Κονγκό, το είδος μειώνεται κατά 47% κάθε δεκαετία.
3. Γορίλας του ποταμού Σταυρού


Αυτός ο ολοένα και πιο σπάνιος μεγάλος πίθηκος ζει στους δασωμένους λόφους και τα βουνά της συνοριακής περιοχής Καμερούν-Νιγηρίας στις πηγές του ποταμού Cross River (Νιγηρία). Το είδος μειώνεται με ρυθμό 51 τοις εκατό κάθε δεκαετία.

2. Vaquita


Το vaquita είναι ένα μικρό φώκινο που βρίσκεται μόνο στον βόρειο κόλπο της Καλιφόρνιας (Θάλασσα του Κορτέζ) στο Μεξικό και είναι ένα ζώο που μοιάζει πάντα σαν να χαμογελάει. Το είδος μειώνεται με ρυθμό 76% κάθε δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το 2050.

1. Saola


Το saola, που ονομάζεται επίσης ασιατικός μονόκερος, είναι ένα πανέμορφο βοοειδές πλάσμα και ένα από τα σπανιότερα μεγάλα θηλαστικά στον κόσμο. Ζει σε δάση στην οροσειρά Annamite του Βιετνάμ και του Λάος. Η σαόλα μειώνεται κατά ένα επιβλητικό ποσοστό 80% κάθε δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το 2050.

Πηγή: euronews