«Δέρμα» από πεταμένα μήλα; Κι όμως εφικτό!

Το δέρμα μήλου είναι μόνο ένα από τα μελλοντικά υφάσματα φυτικής προέλευσης που κάνουν θραύση αυτή τη στιγμή, με το δέρμα κάκτου και το δέρμα μανιταριού να κερδίζουν επίσης έδαφος σε μια αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Η εταιρεία υλικών επόμενης γενιάς Beyond Leather Materials με έδρα την Κοπεγχάγη παρουσίασε μια νέα εναλλακτική λύση για το δέρμα στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των φυτικών δερμάτων. Με την ονομασία Leap – προερχόμενο από το LEftover APples – πρόκειται για μια εξαιρετικά βιώσιμη εναλλακτική λύση δέρματος φυτικής προέλευσης που δημιουργείται από ανακυκλωμένα απόβλητα μήλων από τη βιομηχανία χυμών και μηλίτη.

Το ‘’δέρμα’’ Leap μπορεί να παραχθεί σε μία μόνο ημέρα χρησιμοποιώντας 99% λιγότερο νερό και εκπέμποντας 85% λιγότερο CO2 από την παραδοσιακή παραγωγή δέρματος, χωρίς τη χρήση ζώων ή επιβλαβών ουσιών.

Ο σχεδιασμός του Leap αποτελείται από 3 επίπεδα, ένα οργανικό υφασμάτινο υπόστρωμα, ένα μείγμα αποβλήτων μήλου 100%, και μια προστατευτική επίστρωση που χρησιμοποιεί μικρή ποσότητα παραγώγων ορυκτών καυσίμων. Ως αποτέλεσμα μπορεί να αποσυναρμολογηθεί στο τέλος της «ζωής» του, γεγονός που το καθιστά ίσως την πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση δέρματος που υπάρχει σήμερα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η βιομηχανία ένδυσης και υπόδησης παράγει το 8% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με το Leap, η Beyond Leather στοχεύει να αντιμετωπίσει τα κοινά προβλήματα των κλιματικών επιπτώσεων και της σπατάλης τροφίμων για να κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά της μόδας και να παράγει σε βιομηχανική κλίμακα μέχρι το 2022.

Πηγή: vegconomist.com