Δεκάδες νεκρές φώκιες στις ακτές της Ολλανδίας

Ολλανδοί επιστήμονες ερευνούν τους μυστηριώδεις θανάτους δεκάδων φωκιών, που ξεβράστηκαν στις βόρειες παραλίες της χώρας.

Περίπου 100 νεκρές φώκιες έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα νησιά Wadden, το γραφικό αρχιπέλαγος στη Βόρεια Θάλασσα λίγο έξω από την ολλανδική ακτογραμμή.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο για τα θηλαστικά αυτά να ξεβράζονται στις ολλανδικές ακτές, οι αριθμοί των θανάτων είναι πολύ υψηλότεροι από τον κανονικό, ενεργοποιώντας τους κώδωνες του κινδύνου. Τα ζώα ήταν όλα στην ίδια κατάσταση αποσύνθεσης, γεγονός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλα πρέπει να είχαν πεθάνει στην ίδια περιοχή. Περίπου 12 νεκρά ζώα έχουν σταλεί στο κτηνιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, για να διερευνηθούν τα αίτια του μαζικού θανάτου.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι τα θηλαστικά θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει από κάποια ναυτική άσκηση αλλά οι ερευνητές θα ελέγξουν επίσης αν ο θάνατός τους οφείλεται σε κάποιον θανατηφόρο ιό, αιτία που ίσως συνδέεται και με τους μαζικούς θανάτους δελφινιών.

Κάθε χρόνο, περίπου 200 με 900 νεκρές φώκιες – ένα από τα πιο άφθονα κητοειδή στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού – εντοπίζονται στις ολλανδικές παραλίες.

Πηγή: remonews.com