Δελφίνια Ρομπότ

Οι δημιουργοί λένε ότι τα ρομποτικά δελφίνια παρέχουν μια εναλλακτική λύση στη διατήρηση κητωδών σε αιχμαλωσία και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε κινεζικά ενυδρεία.

Μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις, να κολυμπούν ευτυχισμένα σε δεξαμενές επίδειξης σε εμπορικά κέντρα και να αντέχουν τη στενή επαφή που συνήθως θα ήταν επιβλαβής για τα πραγματικά ζώα – χωρίς κανένα ηθικό πρόβλημα. Επιχειρηματίες στη Νέα Ζηλανδία συνεργάζονται με τους Αμερικανούς δημιουργούς μερικών από τα πιο διάσημα πλάσματα του Χόλιγουντ για να αναπτύξουν κινούμενα δελφίνια που μοιάζουν σχεδόν πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα ζωντανά.

Ένα ρομποτικό δελφίνι που μπορεί να γνέψει μια απάντηση σε ένα παιδί – χάρη στον άνθρωπο που το ελέγχει με τηλεχειριστήριο – μπορεί να ακούγεται αντιαισθητικό ή ανησυχητικό. Αλλά καθώς τα θαλάσσια πάρκα σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να εγκαταλείψουν τις εκθέσεις με πραγματικές φάλαινες και δελφίνια, τα πλάσματα αυτά παρέχουν μια ελκυστική εναλλακτική λύση, λένε οι δημιουργοί τους.

Αλλά με μια τιμή περίπου 40 εκατ. δολάρια ανά δελφίνι, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους δημιουργούς των animatronic πλασμάτων είναι να αποδείξουν στους πιθανούς πελάτες ότι τα ρομποτικά θαλάσσια πλάσματα θα αποδειχθούν μακροπρόθεσμα φθηνότερα από τα πραγματικά. Τα ρομπότ δεν απαιτούν την ίδια ακριβή συντήρηση ή την ίδια προσεκτικά βαθμονομημένη θερμοκρασία νερού με τα πραγματικά δελφίνια.

Το πρωτότυπο δελφίνι, ζυγίζει πάνω από 270 κιλά και είναι τέτοια η ομοιότητα με τα πραγματικά, που ένα δοκιμαστικό κοινό δεν μπόρεσε να μαντέψει ότι το δελφίνι δεν ήταν αληθινό. Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων χαιρέτισαν αυτή την αλλαγή.

Στη φύση, τα δελφίνια κολυμπούν έως και 40 μίλια την ημέρα και ζουν σε σφιχτοδεμένες οικογενειακές ομάδες αλλά στην αιχμαλωσία τα ζώα περιορίζονται σε τσιμεντένιες πισίνες γεμάτες με χημικά επεξεργασμένο νερό και αναγκάζονται να αλληλοεπιδρούν με αγνώστους.

Πηγή: www.theguardian.com