Δραματική αύξηση των πυρκαγιών έως το 2050

Οι δασικές πυρκαγιές θα αυξηθούν κατακόρυφα μέχρι το 2050, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Φωτιές θα ξεσπούν σε ολοένα και περισσότερες περιοχές.

Οι δασικές πυρκαγιές αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η κλιματική αλλαγή θα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Προς αυτήν την κατεύθυνση τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους για να περιορίσουν τις καταστροφές και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Ακόμη και οι πιο φιλόδοξες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν θα αποτρέψουν μια δραματική αύξηση της συχνότητας των πυρκαγιών, επισημαίνεται στην έκθεση που παρήγγειλε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο με περισσότερες πυρκαγιές και αυξανόμενες θερμοκρασίες

Τον περασμένο χρόνο δάση που κάηκαν, εξέπεμψαν περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει τοπία σε πυριτιδαποθήκες και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα συνεπάγονται σφοδρότερους, ζεστότερους και υγρότερους ανέμους που ενισχύουν τις φλόγες. Τέτοιες δασικές πυρκαγιές σημειώνονται εκεί όπου πάντα σημειώνονταν και πλέον καίγονται περιοχές που στο παρελθόν δεν ήταν ευάλωτες σε πυρκαγιές, όπως η αρκτική τούνδρα και το δάσος του Αμαζονίου.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, συμπεραίνει ότι η έκθεση στον καπνό από τις πυρκαγιές έχει ως αποτέλεσμα, κατά μέσον όρο, να σημειώνονται περισσότεροι από 30.000 θάνατοι ετησίως σε 43 χώρες για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η αργή εξαφάνιση των δροσερών και υγρών βραδιών που κάποτε βοηθούσαν στην εξασθένιση των πυρκαγιών επίσης, καθιστά δυσκολότερη την κατάσβεσή τους, σύμφωνα με μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Οι μεγάλες πυρκαγιές μπορεί να είναι καταστροφικές και για την Άγρια Ζωή, οδηγώντας κάποια απειλούμενα είδη πιο κοντά στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια θηλαστικά, ερπετά, πουλιά και βάτραχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, για παράδειγμα, στις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας του 2019-2020, όπως εκτιμούν επιστήμονες.

Με πληροφορίες από την athensvoice