Δυο δεκαετίες ζωής ακόμα για τους σπάνιους παγετώνες της Αφρικής 

Οι παγετώνες της Αφρικής λιώνουν με αποτέλεσμα εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν ξηρασία και πλημμύρες, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Οι φημισμένοι παγετώνες της Αφρικής υπολογίζεται πως θα εξαφανιστούν μέσα σε δύο δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα 118 εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ξηρασίες, πλημμύρες ή ακραία ζέστη, ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει κατά 3% το ΑΕΠ της αφρικανικής ηπείρου μέχρι τα μέσα του αιώνα, προειδοποιεί η υπηρεσία για το κλίμα του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κλιματική κατάσταση στην Αφρική, που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα της ικανότητας της αφρικανικής ηπείρου να προσαρμοστεί στις όλο και συχνότερες φυσικές καταστροφές. Το 2020 ήταν η τρίτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην Αφρική – 0,86 βαθμοί Κελσίου πάνω από την μέση θερμοκρασία των τριών δεκαετιών πριν από το 2010. 

Η έκθεση προβλέπει ότι με τους παρόντες ρυθμούς και οι τρεις τροπικοί παγετώνες της Αφρικής – το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, το Όρος Κένυα στην Κένυα και το Όρος Ρουενζόρι στην Ουγκάντα – θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2040. Επιπλέον, εκτιμάται ότι έως το 2030 έως και 118 εκατομμύρια υπερβολικά φτωχοί άνθρωποι θα είναι εκτεθειμένοι σε ξηρασία, πλημμύρες και ακραία ζέστη αν δεν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. 

Η Αφρική, η οποία ευθύνεται για λιγότερο από το 4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναμενόταν να πληγεί σφοδρά από την κλιματική αλλαγή. Οι εκτάσεις της σε καλλιεργήσιμη γη είναι ήδη επιρρεπείς στην ξηρασία, πολλές από τις μεγάλες πόλεις της είναι παράκτιες, ενώ τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας καθιστούν δυσκολότερο για τους κατοίκους να προσαρμοστούν. 

Με βάση τις εκτιμήσεις της έκθεσης, η υποσαχάρια Αφρική θα χρειαστεί να δαπανά 30 με 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 2-3% του ΑΕΠ της, κάθε χρόνο για την προσαρμογή της προς αποφυγή ακόμη χειρότερων συνεπειών. Εξαιτίας των σφοδρών πλημμυρών που έπληξαν την ήπειρο το 2020, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, δυόμιση φορές περισσότεροι από όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων το ίδιο έτος.

Πηγή: The Guardian