Είναι επίσημο: Ο πλανήτης γίνεται πιο πράσινος

Έπειτα από πολυετή καταγραφή δεδομένων, επιβεβαιώνεται αυτό που στις αρχες της δεκαετίας του ’90, ήταν απλά μια υποψία. Ο κόσμος πραγματικά γίνεται όλο και πιο πράσινος!..

Σχεδόν 20 χρόνια παρακολούθησης του φυλλώματος της Γης, με 2 δορυφόρους να καταγράφουν δεδομένα σε υψηλή ανάλυση και λήψη 4 εικόνων ημερησίως, σε κάθε περιοχή του πλανήτη, η NASA αποκάλυψε αλλαγές στην παγκόσμια βλάστηση με εντυπωσιακές λεπτομέρειες.

Πρωταγωνιστής, ο άνθρωπος
Συνολικά, ο πλανήτης είναι 5% πιο πράσινος από ό, τι στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτό, είναι το ισοδύναμο του τροπικού δάσους του Αμαζονίου σε επιπλέον κάλυψη φύλλων από φυτά και δέντρα. Αρχικά, η NASA πίστευε ότι αυτό, ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά με τα νέα δεδομένα, κατέληξαν στο πολύ ευχάριστο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι βρίσκονται πίσω από ένα μεγάλο μέρος αυτής της τάσης!

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ
Ανακάλυψαν όμως και κάτι ακόμα που τους ενθουσίασε. Η Ινδία και η Κίνα, αντιπροσώπευαν το 1/3 του οικολογικού πεδίου, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μόνο το 9% των περιοχών πρασίνου παγκοσμίως! Αυτό, δεν οφείλεται σε τυχαίο γεγονός, αλλά στο ότι και οι δύο χώρες, είχαν ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδάσωσης και κατά την περίοδο έρευνας, το φύλλωμα στην Κίνα αυξήθηκε περισσότερο από 10%, ενώ στην Ινδία αυξήθηκε για περισσότερο από 6%, με τον παγκόσμιο μέσο όρο εκείνη την περίοδο να είναι στο 2,3%! Όπως εξήγησε ο ερευνητής της NASA, Rama Nemani, η βελτίωση σε κάποιες περιοχές οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι μόλις αντιληφθούν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, τείνουν να το διορθώσουν, όπως έκαναν στην Ινδία και στην Κίνα. Έτσι, σήμερα η βελτίωση είναι ορατή.

Παρόλο που πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα σε ορισμένες περιοχές, οι ερευνητές επισημαίνουν πως αυτό, δεν μειώνει τις προειδοποιήσεις, σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Βραζιλία, όπου η απώλεια βλάστησης συνεχίζεται και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα εάν αυτό συνεχιστεί.

Πηγή: www.lonelyplanet.com