Είναι το 2026 όλα όσα φοβόμαστε για το κλίμα;

Η τελευταία ενημέρωση για το κλίμα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) τοποθετεί τον πλανήτη στα πρόθυρα μη αναστρέψιμης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν πιθανότητα 50/50 να φθάσουν προσωρινά τον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός από τα επόμενα πέντε χρόνια, λένε οι ειδικοί. Η πιθανότητα επίτευξης αυτού του ορίου αύξησης της θερμοκρασίας, αυξάνοντας επομένως τον κίνδυνο καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, αυξάνεται μόνο με την πάροδο του χρόνου

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι μεταξύ 2022 και 2026, υπάρχει 93% πιθανότητα να δούμε το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ – εκτοπίζοντας το 2016 από την πρώτη θέση. Υπάρχει επίσης 93% πιθανότητα ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κατά την επόμενη πενταετία θα είναι υψηλότερη από την προηγούμενη πενταετία, αναφέρει ο WMO.

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες πιστεύεται ότι ήταν περίπου 1,1°C υψηλότερες από την προβιομηχανική περίοδο το 2021. Ο κίνδυνος καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα για τον άνθρωπο και τη φύση θα είναι μεγαλύτερος αν η θερμοκρασία αυξηθεί στους 1,5°C. Ωστόσο, οι κλιματικοί κίνδυνοι στους 1,5°C είναι ακόμη χαμηλότεροι από ό,τι θα ήταν αν φτάναμε τους 2°C, πράγμα που σημαίνει ότι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ανεξάρτητα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Dr. Leon Hermanson εξηγεί επίσης ότι ένα μόνο έτος πάνω από 1,5°C δεν σημαίνει ότι έχουμε παραβιάσει οριστικά το εμβληματικό όριο της συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, αποκαλύπτει ότι “πλησιάζουμε όλο και περισσότερο” σε μια κατάσταση όπου θα μπορούσε να γίνει ο κανόνας.

Η τελευταία έκθεση-ορόσημο της IPCC για την κλιματική αλλαγή, η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, ανέφερε ότι για να παραμείνει η υπερθέρμανση του πλανήτη εντός των ορίων του 1,5°C έως το 2030, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 43%. Για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο μισό.

Όσο συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίου, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Σύμφωνα με την έκθεση της IPCC, δεν είμαστε ακόμη σε καλό δρόμο για να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τα επικίνδυνα επίπεδα. Όμως, με φθηνότερη ανανεώσιμη ενέργεια, δράση από τις ρυπογόνες βιομηχανίες και άλλες ισχυρές δεσμεύσεις για το κλίμα, δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τα χειρότερα της κλιματικής κρίσης.

Πηγή: euronews