Εθνικό πάρκο ο Όλυμπος

Τι αλλάζει στον Όλυμπο με βάση το νέο προεδρικό διάταγμα.

Με διάταγμα της προέδρου της Δημοκτρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η χερσαία και υδάτινη περιοχή του Ολυμπου χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Πάρκο. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά για τη σχέση μας με την υπέροχη ελληνική κορυφή;

Το διάταγμα ορίζει διάφορες ζώνες Προστασίας της Φύσης στο όρος και την περιοχή γύρω από αυτό, και προβλέπεται η συντήρηση του Ευρωπαϊκού Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4, του Εθνικού Μονοπατιού 02 και όλων των υπόλοιπων μονοπατιών που ακολουθούν καθημερινά οι επισκέπτες.

Η ζώνη Α επιτρέπει την επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων και τις εργασίες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για τη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων. Στη ζώνη Β θα περιλαμβάνεται η διοργάνωση οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, η οργανωμένη αναρρίχηση,  η ορειβασία και το ορειβατικό σκι, οι μαραθώνιοι και τα «αεροαθλήματα χωρίς κινητήρα ή μηχανικά μέρη», όπως το αλεξίπτωτο βουνού και το αιωρόπτερο. Ενώ απαγορευτικός θα είναι ο «αθλητισμός με τροχοφόρα» και όσες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ενοχλήσουν ή να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Παράλληλα επιτρέπεται η εγκατάσταση παρατηρητηρίων, πινακιδών και επιστημονικού εξοπλισμού, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία υποδομών ξεκούρασης των επισκεπτών, όπως ξύλινα και πέτρινα καθίσματα, στέγαστρα και βρύσες, από φυσικά υλικά που συνάδουν με το φυσικό περιβάλλον. Τα μεγαλύτερα ορειβατικά καταφύγια θα συντηρηθούν ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία τους.

Έξω από τις ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας, θα επιτρέπεται η μελισσοκομία, η ελεύθερη βόσκηση, η βιολογική γεωργία και η δενδροκομική δραστηριότητα, η υλοτομία και η συλλογή βοτάνων από δημόσια και μη δάση και δασικές εκτάσεις. Σε αυτή τη ζώνη προβλέπεται ακόμα η πώληση τοπικών προϊόντων υπό προϋποθέσεις.

Ρητά θα απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, η θανάτωση ή αιχμαλωσία άγριων ζώων, η εισαγωγή μη ιθαγενών ειδών φυτών και ζώων και η αλλοίωση γεωλογικών σχηματισμών – εκτός από εγκεκριμένα επιστημονικά project.

Παράλληλα απαγορεύονται η υπαίθρια διανυκτέρευση των επισκεπτών, η ελεύθερη κατασκήνωση, η αλιεία και η κίνηση των επισκεπτών κατά μήκος και εντός της κοίτης των ρευμάτων συνεχούς ροής. Ο Όλυμπος ήταν η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα για την οποία εφαρμόστηκε ειδικό καθεστώς προστασίας, με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938, με σκοπό τη διατήρηση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Γαλαξίας, φωτογραφημένος από τον Όλυμπο GETTY IMAGES

Πηγή: https://www.lifo.gr/now/perivallon/o-olympos-haraktiristike-ethniko-parko-ti-epitrepetai-ti-apagoreyetai-kai-ti-allazei