Ελονοσία και δάγκειος πυρετός: Oι νέες απειλές της κλιματικής κρίσης

Η κλιματική κρίση μπορεί να θέσει 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο ελονοσίας και δάγκειου πυρετού τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περισσότεροι από 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από ελονοσία και δάγκειο πυρετό μέχρι το 2080, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται αμείωτα, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι έως και 4,7 δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να απειληθούν από τις δύο πιο γνωστές ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, σε σύγκριση με τα στοιχεία της περιόδου 1970-99.

Οι αριθμοί βασίζονται σε προβλέψεις για αύξηση του πληθυσμού κατά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια και την παράλληλη αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 3,7C μέχρι το 2100.

Η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο δάγκειος πυρετός δεν έχει ειδική θεραπεία και εκτιμάται ότι μολύνει 100 έως 400 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σκοτώνοντας 20.000 άτομα.

Οι τρέχουσες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού βασίζονται κυρίως στον έλεγχο των πληθυσμών των κουνουπιών και στη μείωση της επαφής τους με τον άνθρωπο.

Πηγή: www.theguardian.com