Επενδύοντας στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Ο πλανήτης δαπανά τουλάχιστον 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε επιδοτήσεις που δίνουν ώθηση στην εξόντωση της άγριας ζωής και την αύξηση της θερμοκρασίας σύμφωνα με νέα μελέτη, μια προειδοποίηση ότι η ανθρωπότητα χρηματοδοτεί την εξαφάνισή της.

Από φορολογικές ελαφρύνσεις για την παραγωγή βόειου κρέατος στον Αμαζόνιο, μέχρι την υποστήριξη μη βιώσιμης άντλησης υπόγειων υδάτων στη Μέση Ανατολή, δισεκατομμύρια κρατικές δαπάνες και άλλες επιδοτήσεις βλάπτουν το περιβάλλον, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτή η κρατική στήριξη, που αντιστοιχεί στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, λειτουργεί ευθέως κόντρα στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Επίσης, είναι ενάντια στους σχεδιαζόμενους στόχους για την αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με τη μελέτη, ουσιαστικά χρηματοδοτώντας με κρατικό χρήμα τη ρύπανση των υδάτων, τη καθίζηση της γης και την αποψίλωση των δασών.

Η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων (620 δισ. δολάρια), ο αγροτικός τομέας (520 δισ.), η ύδρευση (320 δισ.) και η δασοκομία (155 δισ.) είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες των 1,8 τρισεκατομμυρίων, σύμφωνα με την έκθεση. Δεν κατέστη δυνατό να γίνει εκτίμηση για τη βιομηχανία της εξόρυξης, που εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προκαλεί ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές,  ένα σημαντικό μέρος των 1,8 τρισ. δολαρίων θα μπορούσαν να διοχετευτούν στη στήριξη πολιτικών που είναι επωφελείς για τη φύση και για τη μετάβαση στην ουδετερότητα του άνθρακα, εν μέσω πολιτικού διχασμού για το κόστος της απανθρακοποίησης της οικονομίας.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε έναν στόχο για την εξάλειψη των επιβλαβών για το περιβάλλον επιδοτήσεων έως το τέλος της δεκαετίας, στη διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα Cop15 που είναι προγραμματισμένη να γίνει φέτος στην Κίνα. Επίσης, καλούν τις εταιρείες να αποκαλύψουν τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν.

Πηγή: Guardian