Επικίνδυνα ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας στην Κίνα

Η στάθμη της θάλασσας στην Κίνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί πέρυσι, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων και του λιωσίματος των παγετώνων και των πολικών πάγων, σύμφωνα με την τελευταία κυβερνητική έκθεση.

Η στάθμη της θάλασσας στις ακτές ήταν 84 χιλιοστά (3,3 ίντσες) υψηλότερη το 2021 από τον μέσο όρο της περιόδου 1993-2011, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Θαλάσσιου Περιβάλλοντος σε ετήσιο δελτίο.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή έχει “συνεχή αντίκτυπο” στην ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και κάλεσε τις αρχές να βελτιώσουν την παρακολούθηση και να ενισχύσουν τις προσπάθειες έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης.

Η στάθμη της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές γύρω από την Κίνα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 3,4 χιλιοστά (0,13 ίντσες) ετησίως από το 1980, υψηλότερα από τον παγκόσμιο ρυθμό κατά την περίοδο αυτή.

Παρόλο που οι θερμοκρασίες των παράκτιων υδάτων της Κίνας μειώθηκαν ελαφρώς το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξακολουθούσαν να είναι οι τρίτες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί και 0,84 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1993-2011. Πέρυσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος προέβλεψε άνοδο της στάθμης των παράκτιων υδάτων κατά τα επόμενα 30 χρόνια κατά 55 έως 170 χιλιοστά (2 έως 7 ίντσες), γεγονός που θα απαιτούσε μεγαλύτερες προσπάθειες από την Κίνα για την προστασία των ακτών της.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας ανόδου περιλαμβάνουν τη διάβρωση των παράκτιων οικοσυστημάτων και την απώλεια των παλιρροιακών πεδίων, ενώ οι παράκτιες πόλεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους πλημμυρών και αλμυρών παλιρροιών.

Η Σαγκάη εξετάζει την κατασκευή νέων αποστραγγιστικών σηράγγων και παλιρροιακών πυλών.
Οι πόλεις της ανατολικής ακτής έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με το εμπορικό κέντρο της Σαγκάης να εξετάζει την κατασκευή νέων αποστραγγιστικών σηράγγων και παλιρροιακών πυλών.

Προβλέψεις όπως αυτές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δείχνουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί “σοβαρή απειλή για τις παράκτιες πόλεις και τους πληθυσμούς της Κίνας”.

Πηγή: euronews