Ζούμε το πρώτο καλοκαίρι ενός νέου κλίματος;

Μια σειρά από φυσικές καταστροφές-ρεκόρ σάρωσαν τον πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες. Από τις σοβαρές πλημμύρες στην Κίνα και τη δυτική Ευρώπη, στους καύσωνες και ξηρασία στη Βόρεια Αμερική όλα δείχνουν πως η κλιματική αλλαγή είναι πλέον καθημερινότητα.

Μια ετήσια έκθεση για τον καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι τα ακραία φαινόμενα γίνονται καθημερινότητα στο άλλοτε ήπιο κλίμα της χώρας. Τον Αύγουστο του 2020 οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 34°C για έξι συνεχόμενες ημέρες στη νότια Αγγλία, ενώ στο μέλλον, τα βρετανικά καλοκαίρια είναι πιθανό να βλέπουν τακτικά θερμοκρασίες άνω των 40°C, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C.

Την ίδια στιγμή, τον Ιούνιο του 2021 καταρρίφθηκε το εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας στον Καναδά, με 49,6°C στο Lytton της Βρετανικής Κολομβίας – μια πόλη που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιές.

Πολλά από αυτά τα γεγονότα έχουν σοκάρει τους επιστήμονες, με ορισμένους να ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν υποτιμήσει πόσο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα

Τα πάντα είναι συνδεδεμένα

Οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές είναι το αποτέλεσμα πολυάριθμων διασυνδέσεων και βρόχων ανάδρασης στο κλιματικό σύστημα. Το κλίμα της Γης είναι πολύπλοκο, δυναμικό και χαοτικό, με αλληλεπιδράσεις και ροές ενέργειας μεταξύ της ξηράς, του ωκεανού και της ατμόσφαιρας.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε κάθε φυσικό κίνδυνο ανεξάρτητα από έναν άλλο. Αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο από βροχή για να δημιουργηθεί μια πλημμύρα και κάτι περισσότερο από μια σπίθα για να ξεκινήσει μια πυρκαγιά. Όλα τα στοιχεία του κλιματικού μας συστήματος – και οι κίνδυνοι που παράγει – συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο Λονδίνο προκλήθηκαν από το ξαφνικό τέλος του καύσωνα.

Μπορεί να φαίνεται σοκαριστικό όταν η καταστροφή διαδέχεται την καταστροφή, φαινομενικά σε όλο και πιο γρήγορη διαδοχή, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε εκπαιδευτεί να σκεφτόμαστε τους καιρικούς κινδύνους μεμονωμένα, εστιάζοντας σε έναν τύπο – μια ξηρασία ή μια πλημμύρα, κάθε φορά. Τα σύνθετα γεγονότα – όρος που υιοθετήθηκε από την IPCC μόλις το 2012 – περιγράφουν τα αποτελέσματα ενός συνδυασμού αιτιών που τελικά ξεπερνούν την ικανότητα ενός υποκείμενου συστήματος να αντεπεξέλθει. Σε αυτά περιλαμβάνονται γεγονότα όπου ένας κίνδυνος, όπως μια πυρκαγιά, επιδεινώθηκε από κάτι που προϋπήρχε στο περιβάλλον, όπως η ξηρασία.

Για παράδειγμα, οι πλημμύρες του Λονδίνου προκλήθηκαν από καλοκαιρινές καταιγίδες, οι οποίες με τη σειρά τους προκλήθηκαν από τον θερμό αέρα που ανέβηκε από την επιφάνεια της Γης και συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια του καύσωνα που προηγήθηκε, ενώ οι πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ είναι μια καταστροφή της οποίας το σκηνικό προετοιμάστηκε από τη μακροχρόνια ξηρασία.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα μεταξύ των επιστημονικών κλάδων, καθώς και νέες προσεγγίσεις για την εκτίμηση του κινδύνου καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που θα εξετάζουν όλους τους κινδύνους που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες και τις πολύπλοκες και μεταβαλλόμενες αλληλεπιδράσεις τους.

Πηγή: theconversation.com