ΗΠΑ: Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει το 20% από τις μοναδικές σεκόγιες

Τα μοναδικής ομορφιάς δέντρα, οι γιγάντιες σεκόγιες, το μεγαλύτερο σε όγκο δέντρο της γης που υπάρχουν εδώ και χιλιετίες, μειώθηκαν δραματικά σε μόλις δυο χρόνια.

Σχεδόν το ένα πέμπτο από τις γιγάντιες σεκόγιες της Γης έχει καταστραφεί σε διάστημα δύο χρόνων, εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν πλήξει με ολέθρια αποτελέσματα την Αμερική.

Οι φωτιές στο εθνικό πάρκο Σεκόγιας και τα γύρω ομώνυμα εθνικά δάση -που φέρουν την ονομασία τους λόγω των συγκεκριμένων δέντρων- έχουν αποτεφρώσει περίπου  2,261 με 3,637 σεκόγιες. Οι φωτιές στην ίδια περιοχή πέρυσι κατέκαψαν έναν πρωτοφανή αριθμό των πελώριων δέντρων, που υπολογίζεται μεταξύ 7,500 έως 10,400 από τα συνολικά 75,000 δέντρα.

Οι σεκόγιες είναι τα μεγαλύτερα δέντρα σε όγκο και απαντώνται σε μόλις 70 δασύλλια στη δυτική πλευρά της οροσειράς της Σιέρα Νεβάδα. Παλαιότερα θεωρούνταν «πυρίμαχες» πράγμα που οδηγεί στη σκέψη  πως οι τρομακτικές πυρκαγιές ήταν τέτοιας θερμοκρασίας και ύψους που κατάφεραν να «σκοτώσουν» τόσους πράσινους «γίγαντες» – άλλη μια κραυγαλέα απόδειξη της κλιματικής κρίσης.

Ο συνδυασμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκάλεσε θερμότερες ξηρασίες και ενός αιώνα πυρόσβεσης που έπνιξε τα δάση με πυκνά χαμόκλαδα είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση μεγάλων φλογών που αποτέλεσαν την προαναγγελία θανάτου των πελώριων δέντρων που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν, από αρχαίους πολιτισμούς.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε άλλη μία μεγάλη φωτιά στη Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια, οι πυροσβέστες τύλιξαν τη βάση του μεγαλύτερου δέντρου στον κόσμο (του περίφημου δέντρου του στρατηγού Σέρμαν με ύψος 84 μέτρων και περιφέρεια στο επίπεδο του εδάφους 31 μέτρων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου) προκειμένου να το προστατεύσουν από τις φλόγες που απειλούσαν το διάσημο πάρκο με τις γιγάντιες σεκόγιες.

Οι γιγάντιες σεκόγιες (Υπερίων η άλλη ονομασία του δέντρου) προσαρμόζονται στη φωτιά, η οποία μπορεί να τις βοηθήσει ακόμα και να ευδοκιμήσουν απελευθερώνοντας σπόρους από τους κώνους τους και δημιουργώντας ξέφωτα που επιτρέπουν στην ανάπτυξη νέων δέντρων.

Πηγή: Guardian