Η έφηβη που απαγόρευσε το πλαστικό στο Μπαλί

Η Melati Wijsen ήταν μόλις 12 ετών όταν ξεκίνησε τον αγώνα της ενάντια στα πλαστικά απορρίμματα που συσσωρεύονται σε όλο το Μπαλί. Μετά από χρόνια ακούραστης εκστρατείας πέτυχε τελικά τον στόχο της, να απαγορευτεί το πλαστικό μιας χρήσης στο αγαπημένο της νησί.

Η  Melati Wijsen ήταν μόλις 12 ετών και η αδελφή της Isabel 10 όταν συνειδητοποίησαν την πραγματικότητα των συνεχώς αυξανόμενων πλαστικών, που κατέληγαν σε μέρη που δεν θα έπρεπε, τις έκανε να νιώσουν την επείγουσα ανάγκη να προστατεύσουν το περιβάλλον και τον φυσικό κόσμο.

Οι δυο αδερφές στα πρώτα βήματα της ακτιβιστικής τους δράσης σε ηλικία 10 και 12 χρονών

Αυτό που πίστευαν πως αρχικά θα τους έπαιρνε ένα καλοκαίρι έφτασε να πρωταγωνιστεί στα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που η πρώτη τους αίτηση έγινε διαθέσιμη το 2013, μάζεψαν 6.000 υπογραφές από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που συμφωνούσαν ότι το Μπαλί πρέπει να απαλλαγεί από τις πλαστικές σακούλες. Αλλά η αλλαγή πολιτικής, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Εκτιμάται πως 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικά απορρίματα καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες

Χρειάστηκαν έξι χρόνια διαρκούς αγώνα για να απαγορευτεί η πλαστική σακούλα μιας χρήσης. Οι δυο αδερφές δεν θέλησαν να περιμένουν να μεγαλώσουν ή να βρεθούν οι ίδιες σε θέσεις εξουσίας, αντ’ αυτού επέλεξαν να συνεργαστούνε με τους υπεύθυνους με σκοπό να τους πείσουν για τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής για τη νεότερη γενιά.

Η Bye Bye Plastic Bags έχει αναδειχτεί σε παγκόσμιο κίνημα νέων που λένε όχι στις πλαστικές σακούλες

Το Bye Bye Plastic Bags, η ΜΚΟ που ιδρύσανε, έχει μετατραπεί σε κίνημα – ένα ζωντανό παράδειγμα ότι τα παιδιά μπορούν να πετύχουν σημαντικά πράγματα που θα αλλάξουν τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν περίπου 57 ομάδες σε 30 χώρες, με επικεφαλής νέους που προσπαθούν να πουν όχι στις πλαστικές σακούλες.

Η Melati και η Isabel Wijsen σε ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόμσια Ημέρα Ωκεανών το 2017

Τους πρώτους μήνες της απαγόρευσης η αλλαγή ήταν μεγάλη στο Μπαλί, σύμφωνα με την Wijsen. Τα καταστήματα ενημέρωναν πως δεν έδιναν πλέον πλαστικές σακούλες, ενώ οι κάτοικοι έδειχναν μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια για το μεγάλο βήμα που είχε καταφέρει η κοινότητά τους.

Μέσω του καθαρισμού παραλιών είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ποιες εταιρείες μολύνουν περισσότερο

Πηγή: fivemedia.com