Η «αγκαλιά» που σώζει χιλιάδες αδέσποτα σε όλη την Ελλάδα

Το Never Walk Alone ξεκίνησε τη δράση του στην Ελλάδα το 2011 με σκοπό να φροντίσει όσα περισσότερα αδέσποτα ζώα μπορούσε.

Η πρόεδρος του σωματείου, Μαρίκα Καμάρη,  είναι Ελληνίδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία· «Όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα, είδα τι συμβαίνει με τα αδέσποτα. Σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να γίνει, μιας και οι δήμοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους», εξηγεί μιλώντας για το έναυσμα του εγχειρήματός της.

Το αρχικό πρότζεκτ ξεκίνησε το 2011 με 200 σκυλιά. Σήμερα, σιτίζονται σταθερά κάθε μήνα πάνω από 3000 σκυλιά. Κάθε μήνα περίπου 15 τόνοι τροφής μοιράζονται στους εθελοντές που τα φροντίζουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το σωματείο παρέχει επίσης ιατρική περίθαλψη σε μια σταθερή κλινική στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει επιπλέον συνεργασία με κτηνιάτρους και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στο έργο του σωματείου ανήκει επίσης και η πρωτοβουλία για ανακατασκευές καταφυγίων με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και τη διευκόλυνση των εθελοντών. Τα αιτήματα για παροχή βοήθειας στο σωματείο είτε σε ιατρικά περιστατικά, είτε για έλλειψη τροφών, είναι δεκάδες καθημερινά.

Κάθε χρόνο φτάνουν από τη Γερμανία 40 με 50 παλέτες με τροφές, φάρμακα και διάφορα άλλα για τις ανάγκες των σκυλιών. Πάνω από 50.000 ευρώ ετησίως δαπανώνται σε αποπαρασιτικά, καθώς και μεγάλα ποσά για στειρώσεις, που είναι ένα βασικό βήμα για να μειωθούν οι αριθμοί που είναι τραγικά μεγάλοι.

Η κατάσταση για τα αδέσποτα όμως στην Ελλάδα φαίνεται να είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, αλλά και το Βέλγιο όπου τα αδέσποτα διαμένουν σε δημόσια κοινοτροφεία για 3 εβδομάδες και αν δεν υιοθετηθούν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, γίνονται μαζικές ευθανασίες. Οι μόνες χώρες που δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο είναι η Ελλάδα και η Γερμανία.

Το Never Walk Alone και η Μαρίκα Καμάρη εργάζονται με ζήλο για να καταφέρουν μια μέρα να περπατάμε σε έναν κόσμο όπου κανένα ζώο δεν θα ζει χωρίς μια αγκαλιά.

Πηγή: Με πληροφορίες από Debop, Naxos press, grtimes

https://www.debop.gr/deBlog/mikroi-iroes-tis-polis/never-walk-alone-marika-kamari-mia-gynaika-fylakas-aggelos-gia-xiliades-adespota-se-oli-tin-ellada

https://www.naxospress.gr/arthro/istories/ellada-maria-kamari-o-fylakas-aggelos-gia-ta-adespota

https://www.grtimes.gr/ellada/never-walk-alone-i-germaniki-filozoiki-poy-agkaliazei