Η ατμοσφαιρική ρύπανση πιο θανατηφόρα από το κάπνισμα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγαλύτερος φονιάς από ό,τι το HIV/AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία μαζί, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Air Quality Life Index (AQLI).

Η σωματιδιακή ρύπανση έχει πιο καταστροφικές επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής από το κάπνισμα ή ακόμη και από τον πόλεμο, λένε οι επιστήμονες. Κόβει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με τον μέσο παγκόσμιο πολίτη να χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του εξαιτίας των σημερινών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αν δεν αλλάξει τίποτα, τότε αυτό θα αθροίσει σε 17 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής που θα χαθούν σε όλο τον κόσμο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την κλιματική κρίση, με τις υψηλές θερμοκρασίες να οδηγούν σε πυρκαγιές που αυξάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό δημιουργεί έναν επικίνδυνο κύκλο, λένε οι ερευνητές. Η καύση ορυκτών καυσίμων – ιδίως άνθρακα – τροφοδοτεί το πρόβλημα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την ανθρώπινη υγεία στον πλανήτη.
Αν και οι επιστήμονες λένε ότι τα λουκέτα έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να μειώσουμε τη ρύπανση και ότι ένα διαφορετικό μέλλον είναι εφικτό, όλα εξαρτώνται από το αν οι κυβερνήσεις επιλέξουν να δράσουν.

Είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση το μόνο πρόβλημα;
Δεν είναι μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση που απειλεί την υγεία μας, αλλά μια σειρά από άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους πνεύμονές μας – πολλές από τις οποίες δεν γνωρίζουμε.

Καθώς βγαίνουμε από τις επιπτώσεις του COVID-19, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγαλύτερη απειλή για την αναπνευστική μας υγεία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Economist Intelligence Unit (EIU). Η EIU εντόπισε πέντε σημαντικούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή βλάπτει την αναπνευστική μας υγεία όπως οι καύσωνες, η ποσότητα γύρης στον αέρα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η κλιματική αλλαγή πλήττει δυσανάλογα τους οικονομικά μειονεκτούντες και όσοι πάσχουν από υποκείμενες παθήσεις υγείας, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), κινδυνεύουν περισσότερο.

Πηγή: euronews