Η ατμοσφαιρική ρύπανση πιο θανατηφόρα και από την ελονοσία

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έδωσαν 20% περισσότερα κονδύλια για υπερπόντια βοήθεια σε έργα ορυκτών καυσίμων το 2019 και το 2020 από ό,τι σε προγράμματα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν.

Ο ρυπαρός αέρας είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός δολοφόνος στον κόσμο, υπεύθυνος για τουλάχιστον 4 εκατ. πρόωρους θανάτους ετησίως. Αλλά μόλις το 1% της παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, σύμφωνα με ανάλυση του Ταμείου Καθαρού Αέρα (CAF).

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο HIV/Aids, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί, αλλά τα εν λόγω θέματα υγείας λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση, σύμφωνα με την έκθεση. Τα προγράμματα για τον HIV/Aids έλαβαν 34 φορές περισσότερη χρηματοδότηση, ενώ τα προγράμματα για τον υποσιτισμό έλαβαν επτά φορές περισσότερη. Η αύξηση της χρηματοδότησης σε παρόμοια επίπεδα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα έσωζε πολλές ζωές, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Η χρηματοδότηση για τη ρύπανση του αέρα είναι ανεπαρκής

Η χρηματοδότηση για έργα σχετικά με την ποιότητα του αέρα είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό στραμμένη προς τις ασιατικές χώρες μεσαίου εισοδήματος, ενώ οι χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής λαμβάνουν μόλις το 15% του συνόλου, παρά το γεγονός ότι έχουν πολλές πόλεις με έντονη ρύπανση.

Η έκθεση συνιστά την αύξηση των επιπέδων χρηματοδότησης, την άμεση παύση όλων των νέων επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και την καθιέρωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως ρητής προτεραιότητας για την αναπτυξιακή βοήθεια.

Μια ξεχωριστή έκθεση της Unep διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου δεν έχει νομικά όρια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και ότι, σε όσα κράτη έχουν, τα όρια είναι συχνά ασθενέστερα από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.

Στην Ευρώπη 12.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει πρόωρα εξαιτίας της παραβίασης των νόμιμων ορίων ρύπανσης στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι 18 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στα δυτικά Βαλκάνια εξέπεμπαν δυόμισι φορές περισσότερο διοξείδιο του θείου από ό,τι και οι 221 σταθμοί άνθρακα στην ΕΕ μαζί.

Πηγή: www.theguardian.com