Η ατμοσφαιρική ρύπανση στα χειρότερα δυνατά επίπεδα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς μείωσε τα μέγιστα ασφαλή επίπεδα βασικών ρύπων, όπως το διοξείδιο του αζώτου.

Ο ΠΟΥ θέτει την ατμοσφαιρική ρύπανση στο ίδιο επίπεδο με το κάπνισμα και την ανθυγιεινή διατροφή. Υπολογίζεται ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, λέει ο ΠΟΥ. Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος υποφέρουν περισσότερο, λόγω της εξάρτησής τους από τα ορυκτά καύσιμα για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τα 194 κράτη μέλη του να μειώσουν τις εκπομπές και να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή, ενόψει της συνόδου κορυφής COP26 τον Νοέμβριο. Δεκαετία με τη δεκαετία, τα όρια για το τι θεωρείται ασφαλής ποσότητα ρύπανσης μειώνονται.

Δεν είναι νέο για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα ότι τα τοξικά σωματίδια και αέρια μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Το πρόβλημα είναι ότι η χειρότερη ρύπανση – μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να εισπνευστούν στους πνεύμονες – είναι τόσο τρομερά δύσκολο να σταματήσει.

Η ρύπανση προέρχεται από τα καυσαέρια των οχημάτων και την κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο. Αλλά τα επιβλαβή σωματίδια απελευθερώνονται στον αέρα και με άλλους τρόπους – ή σχηματίζονται στον αέρα σε αντίδραση με άλλες χημικές ουσίες. Οι πηγές σωματιδίων περιλαμβάνουν χρώματα, υγρά καθαρισμού και διαλύτες. Προσθέστε σε αυτό τα ελαστικά των αυτοκινήτων που φθείρονται στο δρόμο ή τα φρένα – πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να προσφέρουν μια τέλεια λύση.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, μειώνουν στο μισό το συνιστώμενο μέγιστο όριο έκθεσης σε μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται PM2,5. Αυτά παράγονται από την καύση καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, την οικιακή θέρμανση και τους κινητήρες των οχημάτων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στα παιδιά, μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των πνευμόνων και να προκαλέσει επιδείνωση του άσθματος.

“Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, ενώ η μείωση των εκπομπών θα βελτιώσει με τη σειρά της την ποιότητα του αέρα”, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Πηγή: https://www.bbc.com/news/science-environment-58657224