Η “γυμνή αλήθεια” της κλιματικής αλλαγής

Τα μοντέλα του Spencer Tunick ποζάρουν για να καταγγείλουν τη συρρίκνωση της Νεκράς Θάλασσας.

Πάνω από 200 άνθρωποι, γυμνοί, βαμμένοι με λευκή μπογιά, πόζαραν σε μια ερημοποιημένη έκταση κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στο πλαίσιο του τελευταίου φωτογραφικού εγχειρήματος του Αμερικανού καλλιτέχνη Spencer Tunick. 

Ο 54χρονος φωτογράφος επισκέφτηκε το σημείο στο νότιο Ισραήλ ως επισκέπτης του υπουργείου Τουρισμού, για να αναδείξει για μια ακόμη φορά τη συρρίκνωση της Νεκράς Θάλασσας μέσω των γυμνών μοντέλων του.

Ο ίδιος ντυμμένος στα μαύρα στην οροφή ενός βαν, σε έντονη αντίθεση με το σκηνικό που είχε εμπνευστεί και δημιουργήσει, έδινε οδηγίες στον “γυμνό καμβά” του.

«Από τη στιγμή που βγάζεις τα ρούχα σου, το νιώθεις ως κάτι εντελώς φυσικό. Είναι σαν να μη θες να τα ξαναφορέσεις μετά. Νομίζω πως απλώς παλέψαμε λίγο περισσότερο με τις πέτρες» ανέφερε η 26χρονη Άννα Κλέιμαν, διδακτορική φοιτήτρια που συμμετείχε στο γύρισμα σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική κρίση.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ο Tunick είχε βρεθεί ξανά, με περισσότερα από 1.000 γυμνά μοντέλα, στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας, το αλμυρό νερό της οποίας υποχωρεί περίπου ένα μέτρο ετησίως. Πέντε χρόνια αργότερα, όταν επέστρεψε στον τόπο της πρώτης εκείνης φωτογράφισης, τα νερά είχαν υποχωρήσεις, αφήνοντας πίσω τους βυθίσματα και μια κρούστα άμμου.

Ισραήλ και Ιορδανία έχουν εκτρέψει μεγάλο μέρος του νερού για λόγους υδροδότησης και γεωργίας ενώ η φυσική εξάτμιση του νερού, επιταχυμένη από την κλιματική αλλαγή, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα που με την κάμερα του προσπάθησε να αναδείξει ο διάσημος φωτογράφος. 

Πηγή: the Guardian