Η διάσωση των φαλαινών μπορεί να σώσει το κλίμα

Η επαναφορά των φαλαινών στον αριθμό τους πριν από το κυνήγι θα μπορούσε να δεσμεύσει 1,7 δισεκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.

Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε ότι τα δέντρα κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της φυσικής εργασίας για την απορρόφηση του CO2 από την ατμόσφαιρα. Ενώ αυτό ισχύει σίγουρα στη στεριά, κάτω από τη θάλασσα αυτοί οι τιτάνες του ωκεανού παίζουν τεράστιο ρόλο.

Οι φάλαινες αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα στο σώμα τους και όταν πεθαίνουν τον μεταφέρουν στον πυθμένα του ωκεανού. Γνωστά ως “πτώση φάλαινας”, αυτά τα βυθιζόμενα κουφάρια εξασφαλίζουν ότι ο άνθρακας παγιδεύεται στα βάθη της θάλασσας αντί να απελευθερώνεται στα επιφανειακά ύδατα.

Δεκάδες εκατομμύρια φάλαινες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της χιλιετούς περιόδου της βιομηχανικής φαλαινοθηρίας. Σύμφωνα με μελέτη του 2014, οι πληθυσμοί τους μειώθηκαν κατά 66 έως 90 τοις εκατό για την παραγωγή κρέατος, πετρελαίου και άλλων προϊόντων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πριν από την έναρξη της φαλαινοθηρίας, οι πληθυσμοί των φαλαινών θα είχαν βυθίσει έως και 1,9 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως. Λες και η κολοσσιαία ομορφιά των φαλαινών δεν ήταν επαρκής λόγος για να τις φροντίζουμε στη ζωή, η χρησιμότητά τους για εμάς κατά τον (φυσικό) θάνατό τους αποτελεί μια επιτακτική και επείγουσα υπόθεση για την αποκατάσταση του αριθμού τους.

Και στην πραγματικότητα, ενώ εξακολουθούν να κολυμπούν στο απέραντο γαλάζιο, οι φάλαινες παρέχουν άλλη μια πολύτιμη υπηρεσία για το κλίμα με τα απόβλητά τους. Τα πλούσια σε σίδηρο περιττώματά τους διεγείρουν την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού – μικροσκοπικών θαλάσσιων φυκών που δεσμεύουν περίπου το 40% του συνόλου του CO2 που παράγεται στον κόσμο.

Συνολικά, εκτιμάται ότι οι φάλαινες θα μπορούσαν να δεσμεύσουν 1,7 δισεκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, αν τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν στον αριθμό τους πριν από τη φαλαινοθηρία.

Πηγή: Euronews