Η εξαφάνιση των αυτοκρατορικών πιγκουίνων

Ειδικός από το Argentine Antarctic Institute (IAA) προειδοποίησε ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να συμβούν στα επόμενα 30 με 40 χρόνια, με την κλιματική αλλαγή να θεωρείται κινητήρια δύναμη. Όπως εξήγησε, η απώλεια στερεού θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο θα διαταράξει τον αναπαραγωγικό κύκλο των πιγκουίνων, ενώ σημείωσε ότι ο αυξημένος τουρισμός και το ψάρεμα έχουν επηρεάσει επίσης τις πηγές τροφής για πιγκουίνους και άλλα είδη.

Η εξαφάνιση των αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα μπορούσε επίσης να έχει δραματική επίδραση στο οικοσύστημα της περιοχής. Η WWF έκανε πρόσφατα έκκληση για άμεσα μέτρα, με την Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR) να προβλέπει ότι περίπου το 80% των αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα έχει σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το έτος 2100 υπό τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ερευνητές προέβλεψαν επίσης ότι ο συνολικός αριθμός των αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα μπορούσε να μειωθεί τουλάχιστον κατά 81% σε αυτό το σενάριο και ότι – υπό ακραίες συνθήκες – έως το 100% των αποικιών θα μπορούσαν να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το 2100, με τον αριθμό των αυτοκρατορικών πιγκουίνων να προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 99%.

Η WWF ζήτησε οι πιγκουίνοι να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των ειδικά προστατευόμενων ειδών, εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες με την Libertelli για την καταστροφή του οικοσυστήματος.

Με τις θερμοκρασίες σε περιοχές της ανατολικής Ανταρκτικής να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, το WWF τόνισε επίσης ότι ακόμη και το καλύτερο σενάριο σημαίνει ότι ο πληθυσμός των πιγκουίνων είναι πιθανό να μειωθεί κατά 31% μέχρι το τέλος του αιώνα. Στην Ανταρκτική, υπάρχουν περίπου 595.000 ενήλικοι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι.

Με πληροφορίες από lifo