Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους αυτόχθονες στην Τούνδρα

Τα ζώα μειώνονται, οι πάγοι λιώνουν, τα καλοκαίρια είναι ανυπόφορα, οι νέοι αναγκάζονται σε φυγή για μια καλύτερη ζωή.

Ο Γκενάδι Σούκιν, ένας από τους αυτόχθονες κατοίκους της αχανούς ρωσικής τούνδρας, εξηγεί μιλωντας στη Guardian πώς η κλιματική κρίση έχει αλλάξει πρακτικά τη ζωή τους, απειλώντας, μάλιστα, και την ίδια την ύπαρξη της κοινότητας.

Η κοινότητά ελαφοβοσκών Ντολγκάν που ζει στο Ταϊμίρ, μια χερσόνησο στις βόρειες εσχατιές της Ρωσίας ζει με το κυνήγι, την αλιεία και την εκτροφή ελαφιών. Οι επιστήμονες λένε πως στο Ταϊμίρ καταγράφεται η πιο ταχεία αύξηση θερμοκρασίας στη Ρωσία.

Λόγω των ζεστών χειμώνων, τα ελάφια γεννούν νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Πολλά γεννιούνται τόσο αδύναμα ώστε δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν στα μεγάλα ταξίδια που πρέπει να κάνουν. Αυτό σημαίνει πως πλέον υπάρχουν πολύ λιγότερα ελάφια για κυνήγι και πως διαταράσσεται ολόκληρο το οικοσύστημα.

Τα περισσότερα ποτάμια και οι λίμνες που χρησιμοποιούνται για ψάρεμα έχουν αρχίσει να στερεύουν ενώ όσα επιβιώνουν είναι υπερβολικά μολυσμένα λόγω των μεγάλων πετρελαϊκών και φυσικού αερίου εγκαταστάσεων και κάποιες μέρες οι κάτοικοι δεν καταφέρνουν να πιάσουν ούτε ένα ψάρι. Η κοινότητα που για χρόνια εμπορεύεται πρώτες ύλες στις κοντινές πόλεις δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα ζώα.

Οι μεγάλοι κρατήρες που επιπλέον σχηματίζονται λόγω του αρκτικού μόνιμα παγωμένου υπεδάφους αρχίζουν να λιώνουν που σημαίνει πως οι διαδρομές που χρησιμοποιούνταν επί δεκαετίες για ταξίδια, κυνήγι και ψάρεμα, πρέπει να αναπροσαρμοστούν, καθώς ολόκληροι δρόμοι έχουν βουλιάξει.

Ζώα όπως σαμούρια, γιγάντια κουνούπια και έντομα που επιτίθενται στα κοπάδια που δεν υπήρχαν στο παρελθόν στην περιοχή, έχουν κάνει την εμφάνισή τους καθιστώντας πολύ δύσκολη την επιβίωση.

Οι νέοι βλέπουν πως η κλιματική αλλαγή κάνει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής μας ανέφικτο και αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγαλύτερες πόλεις για να βρουν δουλειές, οι οποίες είναι συχνά είναι υποαμειβόμενες. Οι αυτόχθονες ανησυχούν πως με το πέρασμα του χρόνου και τις επιπτώσεις τηνς κλιματικής αλλαγής η κουλτούρα τους εξαφανίζεται.»

Με πληροφορίες από Guardian