Η κλιματική αλλαγή στη δικαστική αίθουσα

Με την πολιτική για το κλίμα και τις διεθνείς συμφωνίες ψηλά στην ατζέντα, η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν είναι ακριβώς ανύπαρκτη. Είναι όμως αρκετή;

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους κανονικούς ανθρώπους να ακουστούν οι φωνές τους έναντι των κυβερνήσεων και των εταιρειών – ωστόσο οι κανονικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υποστούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ένα μέρος όπου μπορεί να ακουστεί η φωνή των πολιτών είναι η δικαστική αίθουσα και πολλοί πολίτες έχουν ήδη αξιοποιήσει αυτό τους το δικαίωμα. Στην Ευρώπη, ομάδες πολιτών προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά κυβερνήσεων και εταιρειών για να διασφαλίσουν ότι εργάζονται ενεργά για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ακολουθεί ο κατάλογος των δικαστικών υποθέσεων για το κλίμα, τόσο των εκκρεμών όσο και των επιτυχημένων.

1 – Νορβηγία

Εκκρεμεί

Νορβηγοί ακτιβιστές προσφεύγουν κατά της κυβέρνησής τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη σχεδιαζόμενη συνέχιση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική. Η υπόθεση, που ασκήθηκε από έξι άτομα που είναι όλα 20 ετών, υποστηρίζει ότι οι γεωτρήσεις ορυκτών καυσίμων στερούν από τους νέους το μέλλον τους. Οι καταγγέλλοντες προσφεύγουν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού τα εθνικά αποφάνθηκαν υπέρ της κυβέρνησης, η οποία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Equinor, της εταιρείας ορυκτών καυσίμων που σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια.

2 – ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Εκκρεμεί

Φέτος ανακοινώθηκε δικαστική προσφυγή κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου από ακτιβιστές του κλίματος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα δημόσια χρήματα χρησιμοποιούνται για την επιδότηση της κλιματικής κρίσης. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η πολιτική αυτή είναι παράνομη, επειδή δεν λαμβάνει υπόψη δισεκατομμύρια λίρες σε φοροαπαλλαγές που δαπανώνται για τη στήριξη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

3 – Ολλανδία

Νίκη!

Η Shell διατάχθηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% μετά από απόφαση εναντίον της στο κατώτερο δικαστήριο της Χάγης φέτος. Μετά από υπόθεση που κατέθεσαν οι Φίλοι της Γης Ολλανδίας και άλλοι συνδικαιούχοι, η εταιρεία διατάχθηκε να κάνει τις αλλαγές μέχρι το 2030. Η υπόθεση είναι μοναδική διότι ζητήθηκε αλλαγή πολιτικής και όχι αποζημίωση.

 

4 – Πορτογαλία

Εκκρεμεί

Αυτή η υπόθεση που αφορά το κλίμα, υπό την καθοδήγηση των παιδιών, οδεύει προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εξετάστηκε με ταχείς ρυθμούς λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της. Οι ενάγοντες – ηλικίας μεταξύ οκτώ και 21 ετών – υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν το δικαίωμά τους στη ζωή. Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών της νότιας Ευρώπης που θα υποφέρουν περισσότερο από την ξηρασία, τις πυρκαγιές και τις ζημιές στη γεωργία λόγω της κλιματικής αλλαγής.

5 – Ιρλανδία

Νίκη!

Η υπόθεση αυτή έφερε την ιρλανδική κυβέρνηση στο δικαστήριο για την ανεπάρκεια της πολιτικής της για το κλίμα. Σε μια ομόφωνη απόφαση υπέρ των ακτιβιστών, οι επτά δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν ότι το “Εθνικό Σχέδιο Μετριασμού” της κυβέρνησης, δεν είχε την απαιτούμενη εξειδίκευση για να συμμορφωθεί με το νόμο και είπαν στην κυβέρνηση να “δράσει τώρα” για να προστατεύσει τους πολίτες από την κλιματική αλλαγή.

6 – Πολωνία

Εκκρεμεί

Η πολωνική κυβέρνηση θα δει σύντομα πέντε υποθέσεις που έχουν ασκηθεί από πολίτες εναντίον της στα περιφερειακά δικαστήρια για την “οπισθοδρομική” στάση της στο κλίμα. Ένας από τους ενάγοντες είναι ένας επιχειρηματίας από την κεντρική περιοχή της Πολωνίας, η οποία υποφέρει από σοβαρές ξηρασίες. Η περιοχή υποφέρει από αποτυχημένες καλλιέργειες και διαταραχές στα ταξίδια.

7 – Βέλγιο

Νίκη!

Με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής ομάδας Klimaatzaak, περισσότεροι από 58.000 πολίτες συμμετείχαν στην αγωγή αυτή και το δικαστήριο έκρινε ότι είχαν δικαίωμα να ακουστούν. Στις 17 Ιουνίου 2021, η κυβέρνηση κρίθηκε ένοχη για αμέλεια στις πολιτικές της για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το δικαστήριο έκρινε ότι “με την αποχή από τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη των επιζήμιων για τη ζωή των καταγγελλόντων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής“, παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πηγή: www.euronews.com