Η κλιματική αλλαγή φέρνει νωρίτερα την άνοιξη

Αν και η άνοιξη είναι η ομορφότερη περίοδος της φύσης, η επίσπευσή της δεν είναι μια θετική εξέλιξη.

Νωρίτερα κατά μία ως δύο ημέρες θα έρχεται η άνοιξη στη φύση ανά δεκαετία ως το 2100 λόγω της μείωσης των ημερών με βροχόπτωση μέσα στο έτος στο βόρειο ημισφαίριο, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η άνοδος των θερμοκρασιών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει οδηγήσει να βγαίνουν τα πρώτα φύλλα νωρίτερα πια από ό,τι στις προηγούμενες δεκαετίες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι λιγότερες βροχερές μέρες παίζουν τον δεύτερο σημαντικότερο ρόλο σε αυτή την ολοένα πιο πρώιμη άνοιξη.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωγραφίας Ντεσένγκ Λίου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα για τις περιοχές βόρεια του γεωγραφικού πλάτους των 30 μοιρών. Μεταξύ άλλων, έγινε χρήση δορυφορικών εικόνων της περιόδου 1982-2018 που αποκαλύπτουν πότε αρχίζει να πρασινίζει η βλάστηση. Στη συνέχεια έγινε συσχέτιση με το πόσες μέρες με βροχή υπήρχαν κάθε μήνα διαχρονικά.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσο μειώνονται οι βροχερές μέρες στο βόρειο ημισφαίριο με το πέρασμα των ετών, τόσο πιο πρώιμα φθάνει η άνοιξη. Η μοναδική εξαίρεση είναι τα λιβάδια και οι βοσκότοποι στις ημιάνυδρες περιοχές, όπου οι λιγότερες μέρες με βροχή καθυστερούν ελαφρά την άνοιξη.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι, σύμφωνα με τους ερευνητές: Ο ένας είναι ότι οι βροχερές μέρες είναι επίσης συννεφιασμένες, με αποτέλεσμα όταν αυτές λιγοστεύουν διαχρονικά, τα δέντρα και τα άλλα φυτά να δέχονται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία νωρίτερα μέσα στο έτος, πράγμα που διευκολύνει την πρώιμη ανάπτυξη των φύλλων τους.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι λιγότερες βροχερές και συννεφιασμένες μέρες σημαίνουν ότι αυξάνονται οι μέσες θερμοκρασίες στη διάρκεια της μέρας, άρα περισσότερο φως του ήλιου φθάνει στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος, ενώ αντίθετα οι θερμοκρασίες της νύχτας πέφτουν πιο γρήγορα χωρίς την ύπαρξη νεφών για να παγιδεύσουν τη θερμότητα. Όταν αυτός ο συνδυασμός συμβαίνει νωρίτερα μέσα στο έτος, έχει ως αποτέλεσμα να «μπερδεύει» τα φυτά που νομίζουν ότι έφθασε η άνοιξη και έτσι πετάνε φύλλα ολοένα πιο νωρίς.

Πηγή: Guardian