Η νέα οικολογική συνείδηση των ταξιδιωτών

Οι ταξιδιώτες επιστρέφουν πλέον στο εξωτερικό με αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα.

Οι ειδικοί στα ταξίδια παρατήρησα το 2021, εκτός από το μαζικό γκουγκλάρισμα των κανόνων COVID-19, και μια αυξανόμενη ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ταξιδιών. Σχεδόν τρεις στους πέντε ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον τέλη για να κάνουν τα ταξίδια τους πιο βιώσιμα, σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής ταξιδιωτικής εταιρείας Expedia Group.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει επίσης λάβει υπόψη της τις κριτικές των επισκεπτών, οι οποίες συχνά αναφέρουν θέματα βιωσιμότητας. Τα πέντε κορυφαία “περιβαλλοντικά θέματα” που θίγουν οι τουρίστες είναι, με αυτή τη σειρά: πλαστικά μιας χρήσης, ανακύκλωση, φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λαμπτήρες LED και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για βιώσιμα ταξίδια είναι πιο έντονο μεταξύ των νεότερων ατόμων. Περίπου τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών της γενιάς Z και των millennials είναι πιο πιθανό να επιδιώξουν φιλικές προς το περιβάλλον ταξιδιωτικές επιλογές – όπως η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να μειωθεί το βάρος του υπερτουρισμού σε ένα ταξιδιωτικό hotspot – σε σύγκριση με περίπου το 40% της γενιάς X και το 30% των Boomers.

Που πήγαν όμως οι περισσότεροι;

Οι δέκα πρώτοι προορισμοί που έκλεισαν οι Ευρωπαίοι για το 2021 ήταν:

10. Στοκχόλμη

9. Βαρκελώνη

8. Κωνσταντινούπολη

7. Μύκονος

6. Κοπεγχάγη

5. Νέα Υόρκη

4. Πάλμα ντε Μαγιόρκα

3. Παρίσι

2. Ντουμπάι

1. Λονδίνο

Πηγή: euronews