Η Πορτογαλία βάζει μαχαίρι στον άνθρακα

Η Πορτογαλία έκλεισε την τελευταία εναπομείνασα μονάδα άνθρακα το Σαββατοκύριακο, τερματίζοντας τη χρήση του ρυπογόνου υλικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έγινε η τέταρτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το έκανε.

Η περιβαλλοντική ομάδα Zero ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το εργοστάσιο Pego στην κεντρική Πορτογαλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα, προσθέτοντας ότι “η απελευθέρωση από τη μεγαλύτερη πηγή αερίων του θερμοκηπίου ήταν μια σημαντική ημέρα για την Πορτογαλία”.

Παρόλο που η άδεια λειτουργίας του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύει τεχνικά μέχρι το τέλος του μήνα, το τελικό απόθεμα άνθρακα εξαντλήθηκε την Παρασκευή. Αυτό έκανε το Σάββατο την πρώτη ημέρα που παρήχθη ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα χωρίς τη χρήση άνθρακα.

Η κίνηση αυτή έρχεται εννέα χρόνια πριν από τον στόχο της Πορτογαλίας για τερματισμό της χρήσης του ορυκτού καυσίμου μέχρι το 2030. Η διαδικασία ξεκίνησε το 2017, όταν η χώρα υπέγραψε δήλωση για την έξοδο από τη χρήση άνθρακα στην COP23.

Το Βέλγιο, η Αυστρία και η Σουηδία είναι οι άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόλο που το βαρύ 60-70% της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, η Πορτογαλία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη των συνολικών ενεργειακών αναγκών της.

Η έξοδος της Πορτογαλίας από τον άνθρακα έρχεται μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα μηνύσει τη χώρα επειδή δεν έλαβε μέτρα για την κακή ποιότητα του αέρα.

Πηγή: euronews