Η πρώτη μήνυση για την κλιματική αλλαγή έρχεται από δυο παιδιά

Μία ομάδα παιδιών από την Πορτογαλία κινούνται νομικά στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον 33 χωρών, για να πιέσουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.

Ο 13χρονος Άντρε Ολιβιέρα, η 16χρονη αδελφή του Σοφία και οι φίλοι τους, είναι αποφασισμένοι να πιέσουν τους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα. Για αυτόν τον λόγο μηνύουν 33 χώρες της Ευρώπης για παραβίαση του δικαιώματός τους στη ζωή, την ιδιωτικότητα και μια καθημερινότητα χωρίς διακρίσεις.

Το 2017 η Πορτογαλία επλήγη από μερικές από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της. Εξήντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και καταστράφηκαν περισσότερες από 480 κατοικίες. Περίπου 530 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάηκαν σε εκείνες τις φωτιές, που ήταν αποτέλεσμα του ακραίου καύσωνα.

Η Sofia και ο André Oliveira άρχισαν να ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή το καλοκαίρι του 2017, όταν ένας έντονος καύσωνας έψηνε την Πορτογαλία. Οι ενήλικες “μπορούν να μας δουν ως σοβαρούς ή μπορούν να μας δουν ως αστείο”, λέει η Sofia. “Μια αγωγή”, προσθέτει ο André, “δεν είναι αστείο”.

Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο συχνά, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα δύο αδέλφια μαζί με τέσσερις φίλους τους σκέφτηκαν να υποβάλουν την πρώτη μήνυση αυτού του είδους για την κλιματική αλλαγή και να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: BBC