Η ρύπανση «βάφει» λίμνη ροζ

Μια λιμνοθάλασσα στη νότια περιοχή της Παταγονίας της Αργεντινής έχει γίνει έντονα ροζ, σε ένα εντυπωσιακό, αλλά τρομακτικό φαινόμενο που αποδίδεται στη ρύπανση.

 

Η λιμνοθάλασσα Corfo έγινε ξαφνικά ροζ και παρέμεινε στο ανώμαλο χρώμα για αρκετές μέρες. Το χρώμα προκαλείται από το θειώδες νάτριο, ένα αντιβακτηριακό προϊόν που χρησιμοποιείται από τις ιχθυοβιομηχανίες, τα απόβλητα των οποίων κατηγορούνται ότι μολύνουν τον ποταμό Chubut που τροφοδοτεί τη λιμνοθάλασσα και άλλες πηγές νερού στην περιοχή.

Η λιμνοθάλασσα, η οποία δεν χρησιμοποιείται για αναψυχή, δέχεται απορροές από το βιομηχανικό πάρκο Trelew και έχει ξαναγίνει φούξια στο παρελθόν.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για δυσάρεστες οσμές και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα γύρω από τον ποταμό και τη λιμνοθάλασσα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, οι κάτοικοι του Rawson, που γειτονεύει με το Trelew, απέκλεισαν τους δρόμους που χρησιμοποιούν τα φορτηγά που μεταφέρουν επεξεργασμένα απόβλητα ψαριών μέσω των δρόμων τους σε μονάδες επεξεργασίας στα περίχωρα της πόλης.

Με τους κατοίκους εκτός ορίων λόγω της διαμαρτυρίας, οι επαρχιακές αρχές έδωσαν άδεια στα εργοστάσια να απορρίπτουν τα απόβλητά τους αντ’ αυτού στη λιμνοθάλασσα Corfo.

Τα εργοστάσια που επεξεργάζονται ψάρια για εξαγωγή, κυρίως γαρίδες και μπακαλιάρους, δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας για την επαρχία Chubut, όπου ζουν περίπου 600.000 άνθρωποι. Δεκάδες ξένες αλιευτικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή σε ύδατα που υπάγονται στην Ατλαντική, υπό τη δικαιοδοσία της Αργεντινής.

Οι κάτοικοι δηλώνουν πως πρόκειται για εταιρείες με κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που δεν θέλουν να πληρώσουν ναύλους για να μεταφέρουν τα απόβλητα σε μια μονάδα επεξεργασίας που υπάρχει ήδη στο Πουέρτο Μαδρύν, 35 μίλια μακριά, ή να κατασκευάσουν μια μονάδα πιο κοντά και να γλιτώσει έτσι η περιοχή από την ακραία μόλυνση.

Πηγή: www.france24.com