Η σκληρή αλήθεια για τη μόλυνση που προκαλεί το πλαστικό μίας χρήσης

Από την επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού μέχρι τα βάθη της Τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα πλαστικά είναι παντού!…

Είναι γνωστό πως το πρόβλημα που προκαλεί στο περιβάλλον το πλαστικό είναι μεγάλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα στη θάλασσα βρίσκονται 8-14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού και η ποσότητα που βρίσκεται στην επιφάνεια, υπολογίζεται πως ζυγίζει 35 φορές λιγότερο.

Κάθε χρόνο, 4 έως 8 τόνοι μικροπλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα. Το μεγαλύτερο μέρος τους ξεβράζεται στην ακτή ή βρίσκει για πάντα τη θέση του στο βυθό. Τα ψάρια και τα μαλάκια καταναλώνουν άθελά τους τα μικροπλαστικά, τα οποία στη συνέχεια τρώμε εμείς οι άνθρωποι. Έτσι βρίσκουν τη θέση τους και στο δικό μας οργανισμό.

To μικροπλαστικό βρίσκεται παντού
Με τη βοήθεια ενός ρομποτικού υποβρυχίου, ομάδα ερευνητών συνέλεξε 51 δείγματα άμμου από διαφορετικά σημεία, σε μία θαλάσσια έκταση 380 χλμ. Αφού τα αποξήραναν στο εργαστήριο, εντόπισαν ποσότητα μικροπλαστικού, 25 φορές μεγαλύτερη από κάθε άλλη καταγραφή στην περιοχή. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς των ειδικών, η μάζα των πλαστικών που βρίσκεται στη θάλασσα, κυμαίνεται από 8.4 έως 14.4 εκατομμύρια τόνους!

Ο μοναδικός τρόπος να δράσουμε, είναι να περιορίσουμε τη χρήση του πλαστικού. Το να το επαναχρησιμοποιήσουμε, να το ανακυκλώσουμε ή να το βγάλουμε από τη ζωή μας, αποτελεί πλέον μονόδρομο για να μπορέσουμε να δώσουμε τέλος στην τεράστια περιβαλλοντική κρίση που προκαλεί.

Πηγή: portraits.gr