Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας

Ερευνητές προειδοποιούν ότι η τέχνη της ζωγραφικής στους βράχους χάνεται εξαιτίας της υπερθέρμανσης και των κλιματικών αλλαγών.

Οι αρχαίες τοιχογραφίες, που χρονολογούνται δεκάδες χιλιάδες χρόνια, καταστρέφονται από την κλιματική κρίση μέσα σε μόλις λίγα χρόνια. Η διάβρωση των ακτών, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες είναι μεταξύ των ακραίων γεγονότων που προβλέπεται να γίνουν πιο σοβαρά με την παγκόσμια υπερθέρμανση. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί προειδοποιούν τώρα ότι έχουν ήδη γίνει σοβαρές ζημιές.

Η συγκεκριμένη τέχνη βρίσκεται συχνά σε περιοχές με ψαμμίτη, που απορροφά πολύ νερό. Αυτό σε συνδυασμό με την θερμότητα, έχει σαν αποτέλεσμα να εκρήγνυται ο βράχος και να χάνονται οι τοιχογραφίες.

Old Man’s Hand στο Minjnymirnjdawabu στο κτήμα Manilakarr στο δυτικό Arnhem Land – μία από τις περιοχές που κινδυνεύουν. Φωτ: Daryl Wesley

Μια σειρά περιβαλλοντικών και ανθρώπινων παραγόντων υποβάθμισαν ήδη την τέχνη αυτή με σημαντικές αλλαγές να έχουν καταγραφεί τα τελευταία 56 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ωστόσο,  η κλιματική κρίση θα πιέσει ακόμη περισσότερο, καθώς ο καιρός, συμπεριλαμβανομένων των κυκλώνων, γίνεται ακόμη πιο έντονος.

Πηγή: Guradian