Η χαμένη άγρια ζωή που επιστρέφει

Από τον ιβηρικό λύγκα μέχρι τον αετό με τη λευκή ουρά, αμέτρητα είδη απειλούνται καθώς καταπατούμε τη φύση.

Χιλιάδες είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να ευδοκιμούν και πάλι. Γνωρίστε μερικά από τα ζώα που επιστρέφουν από το χείλος του γκρεμού.

Ευρωπαϊκός βίσονας

Με την ογκώδη σιλουέτα τους και τα τρομερά κέρατά τους, λίγα ζώα κεντρίζουν τη φαντασία όπως ο ευρωπαϊκός βίσονας, ο οποίος κάποτε περιπλανιόταν ελεύθερα στην ήπειρο. Το είδος οδηγήθηκε σε εξαφάνιση στις αρχές του 20ού αιώνα λόγω του κυνηγιού, αλλά επιβίωσε σε αιχμαλωσία και χάρη σε διάφορα προγράμματα επανεισαγωγής, έχουν επιστρέψει στη φύση. Το καθεστώς τους στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN ανέβηκε έκτοτε ένα επίπεδο από “ευάλωτο” σε “σχεδόν απειλούμενο” – εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό, αλλά καλύτερα. Όταν οι βίσωνες επανήλθαν στα νότια Καρπάθια όρη το 2014, ήταν η πρώτη φορά που το είδος εθεάθη εδώ και 200 χρόνια.

Αετός με λευκή ουρά

Ο αετός με τη λευκή ουρά έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από όλους τους αετούς, με διάμετρο 2,5 μέτρα. Αυτό το βασιλικό πουλί εμφανίζεται στο εθνόσημο της Γερμανίας και ευδοκιμεί στο Δέλτα του Όντερ, μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας. Με 160 ζευγάρια – αύξηση κατά 30% την τελευταία δεκαετία – αυτό έχει γίνει το hotspot αναπαραγωγής του είδους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτοί οι αετοί βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, οπότε η παρουσία τους αποτελεί απόδειξη της υγείας ολόκληρου του οικοσυστήματος.

 Λύγκας της Ιβηρικής

Η επιστροφή αυτών των εμβληματικών αγριόγατων, με τις χαρακτηριστικές γούνινες τούφες τους, είναι μια πραγματική ιστορία επιτυχίας, που αποκαλύπτει τι μπορεί να επιτευχθεί με την επανεισαγωγή ενός είδους σε συνδυασμό με την αναπλάτυνση του τοπίου. Ενδημικό είδος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, ο ιβηρικός λύγκας βρισκόταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης το 2002, με μόλις 94 σε όλον τον κόσμο. Τώρα υπάρχουν 600.

Elk

Το ελάφι αυτό είναι το μεγαλύτερο ζωντανό είδος ελαφιού στον κόσμο. Ως ένα μεγάλο φυτοφάγο ζώο που μασουλάει κλαδιά και θάμνους, είναι ένα είδος-κλειδί, αφού διαμορφώνει το τοπίο και δημιουργεί τα ξέφωτα που είναι τόσο σημαντικά για άλλα είδη άγριας ζωής. Κάποτε βρισκόντουσαν σε ολόκληρη την Ευρασία, αλλά μέχρι τον 20ό αιώνα η γεωργία και το κυνήγι τα είχαν οδηγήσει σε απομονωμένους θύλακες στην Πολωνία. Τώρα, με την αναδημιουργία του Δέλτα του Όντερ, το οποίο περνάει στην ανατολική Γερμανία, επιστρέφουν σε μια περιοχή που εγκαταλείφθηκε πριν από πολύ καιρό.

Ευρασιατικός λύκος

Αυτά τα κορυφαία αρπακτικά που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας παίζουν ζωτικό ρόλο στην εξισορρόπηση ολόκληρου του οικοσυστήματος και απαιτούν άφθονη γη για να περιπλανηθούν. Καθώς όλο και περισσότερες περιοχές στην Ευρώπη αφήνονται ελεύθερες, οι λύκοι επεκτείνονται και σε μέρη όπως τα βουνά Velebit, η Ροδόπη, τα Νότια Καρπάθια και το Δέλτα του Όντερ.

Πελεκάνος της Δαλματίας

Ο Δαλματικός πελεκάνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιπτάμενα πουλιά στον κόσμο, με άνοιγμα φτερών σχεδόν τρία μέτρα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, το παράνομο κυνήγι και η διατάραξη των αποικιών αναπαραγωγής από τους αλιείς οδήγησαν στη μείωση του είδους τον περασμένο αιώνα, αλλά τώρα υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια ανάκαμψης στο Δέλτα του Δούναβη. Το 2020 υπήρχαν περίπου 460 αναπαραγόμενα ζευγάρια στο ρουμανικό τμήμα του Δέλτα.

Πηγή: fivemedia.com