Η χημική ρύπανση πιο απειλητική από ποτέ

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η χημική ρύπανση έχει ξεπεράσει το όριο ασφαλείας για την ανθρωπότητα.

Το κοκτέιλ της χημικής ρύπανσης στον πλανήτη απειλεί τώρα τη σταθερότητα παγκόσμιων οικοσυστημάτων, από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα, προειδοποιούν επιστήμονες. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα πλαστικά, μαζί με 350.000 συνθετικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων παρασιτοκτόνων, βιομηχανικών ενώσεων και αντιβιοτικών, επισημαίνουν. Η πλαστική ρύπανση πλέον εντοπίζεται από την κορυφή του Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς και κάποια τοξικά χημικά- όπως τα PCB- είναι ανθεκτικά και ευρέως διαδεδομένα.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χημική ρύπανση έχει ξεπεράσει ένα «πλανητικό όριο», το σημείο στο οποίο οι ανθρωπογενείς αλλαγές στον πλανήτη τον ωθούν εκτός του σταθερού περιβάλλοντος των τελευταίων 10.000 ετών.

Η χημική ρύπανση απειλεί τα συστήματα της Γης, καταστρέφοντας τις βιολογικές και φυσικές διεργασίες που υποστηρίζουν όλη τη ζωή. Για παράδειγμα, τα παρασιτοκτόνα εξαφανίζουν πολλά έντομα που δεν είναι στόχος, τα οποία είναι θεμελιώδη για όλα τα οικοσυστήματα και- κατά συνέπεια-  για την παροχή καθαρού αέρα, νερού και τροφής.

Ο καθορισμός του αν η χημική ρύπανση έχει ξεπεράσει ένα πλανητικό όριο είναι σύνθετος, επειδή δεν υπάρχει επίπεδο αναφοράς προ του ανθρώπου, σε αντίθεση με την κλιματική κρίση και τα προβιομηχανικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επίσης, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός χημικών ενώσεων που έχουν καταχωρηθεί για χρήση- περίπου 350.000- και μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια.

Οπότε, η έρευνα χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό μετρήσεων για να αξιολογήσει την κατάσταση. Αυτές περιελάμβαναν τον ρυθμό παραγωγής χημικών- που αυξάνεται ραγδαία- και την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον, κάτι που συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από την ικανότητα των αρχών να παρακολουθούν ή να διερευνούν τις επιπτώσεις.

Απαιτείται ισχυρότερος έλεγχος και στο μέλλον ένα ανώτατο όριο στην παραγωγή και απελευθέρωση χημικών, όπως με τους στόχους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επισημαίνουν ακόμη οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology.

Πηγή: Guardian