Η χιονισμένη Έρημος Σαχάρα και η κλιματική αλλαγή

Νέες εικόνες από την έρημο Σαχάρα καλυμμένη με χιόνι εμφανίστηκαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλοι γνωρίζουμε τη Σαχάρα ως την ξηρότερη έρημο του κόσμου, με θερμοκρασίες που εκτοξεύονται στους 50 C. Μαζί με την Death Valley στην Καλιφόρνια και ορισμένες πόλεις κοντά στον ισημερινό, όπως το Dallol στην Αιθιοπία και το Wadi Halfa στο Σουδάν, είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη της γης.

Η τεράστια έρημος εκτείνεται σε 11 χώρες: Αλγερία, Τσαντ, Αίγυπτο, Λιβύη, Μάλι, Μαυριτανία, Μαρόκο, Νίγηρα, Δυτική Σαχάρα, Σουδάν και Τυνησία. Οι αμμόλοφοι μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 180 μέτρα και το νερό είναι σπάνιο στην περιοχή.

Η περιοχή έχει γνωρίσει χιόνι μόνο μερικές φορές τα τελευταία 40 χρόνια. Τα μόνα προηγούμενα καταγεγραμμένα περιστατικά χιονιού στην Ain Sefra ήταν το 1979, το 2017, το 2018 και το 2021.

Έτσι, όταν πρόσφατες φωτογραφίες έδειξαν τους αμμόλοφους καλυμμένους με όμορφα παγωμένα μοτίβα, μας έκαναν να απορήσουμε.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί χιόνι στη Σαχάρα;

Το χιόνι είναι πολύ σπάνιο στην έρημο, επειδή συνήθως δεν υπάρχει αρκετό νερό στον αέρα για να χιονίσει, παρόλο που μπορεί να κάνει πολύ κρύο τη νύχτα. Η κλιματική κρίση είναι απρόβλεπτη και καθώς προκαλεί χάος σε πολλές αφρικανικές χώρες με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν ψηλά, μπορεί επίσης να φέρει σοβαρά ψυχρά φαινόμενα όπως αυτό.

Όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, η θερμοκρασία είχε πέσει στους -2 C.

Μια επιστημονική μελέτη υποδεικνύει ότι τα ακραία ψυχρά καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να αποδοθούν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ψυχρά κύματα μπορεί να γίνουν πιο πιθανά σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή προκαλεί την αύξηση της ερήμου Σαχάρα. Σήμερα είναι περίπου 10 τοις εκατό μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Αν η Σαχάρα συνεχίσει να αυξάνεται σε μέγεθος, καθιστά πιο πιθανή την ξηρασία στις γύρω χώρες.

Πηγή: euronews