Θανατηφόρες ασθένειες κάτω από τον πάγο

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά βρισκόμασταν εκτεθειμένοι σε θανατηφόρα βακτήρια και ιούς που απουσίαζαν για χιλιάδες χρόνια;

Η κλιματική αλλαγή λιώνει πλέον το παχύ υπόγειο στρώμα εδάφους που παρέμενε παγωμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται αρχαίοι ιοί και βακτήρια που πιθανότατα μπορούν να ξαναζωντανέψουν! Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη ενός αρχαίου ιού, έγινε όταν Γάλλοι και Ρώσοι επιστήμονες ερεύνησαν ένα κομμάτι μόνιμου πάγου της Σιβηρίας ηλικίας 30.000 ετών.

Μεγαλύτερες απειλές!

Παρόλο που ο κίνδυνος απελευθέρωσης μολυσματικών ασθενειών από την απόψυξη του μόνιμου πάγου είναι υπαρκτός, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι πιθανότητες μίας μελλοντικής πανδημίας είναι εξαιρετικά χαμηλές, σε αντίθεση με τον κίνδυνο να εκτοπιστούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Επιπλέον, πιθανός είναι ο κίνδυνος, καθώς η Γη θερμαίνεται, οι βόρειες χώρες να γίνουν πιο ευάλωτες σε επιδημίες ‘νότιων’ ασθενειών όπως η ελονοσία, η χολέρα κ.α., καθώς τα παθογόνα αυτά ευδοκιμούν σε θερμότερες θερμοκρασίες. Ήδη, στις θερμότερες χώρες όπως στην Κεντρική Αφρική, οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων είναι καταστροφικές, καθώς τα περιστατικά χρόνιας νεφρικής νόσου αυξάνονται και αποδίδονται στην αυξημένη αφυδάτωση, καθώς οι πολύ ζεστές μέρες γίνονται όλο και πιο συχνές!

 

Πηγή: weforum.org