Θα μπορούσαν να επανέλθουν τα μαμούθ στη φύση;

Το μαλλιαρό μαμούθ θα μπορούσε να αναστηθεί μέσα σε λίγα χρόνια, αν μια νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας επιτύχει.

Η εταιρεία βιοεπιστημών Colossal σχεδιάζει να γονιμοποιήσει έναν ελέφαντα με ένα έμβρυο που θα αποτελείται από κύτταρα μαμούθ και ελέφαντα. Αυτή η απεξάρτηση καθίσταται δυνατή χάρη στην τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, η οποία, σαν μοριακό ψαλίδι, μπορεί να εισάγει το εξαφανισμένο DNA στο γονιδίωμα ενός ασιατικού ελέφαντα.

Το DNA των μαμούθ, που συλλέγεται από χαυλιόδοντες, οστά και άλλα διατηρημένα μέρη του σώματος που βρέθηκαν σε πάγο, θα αλληλουχηθεί για να δημιουργηθεί ένα “υβρίδιο ελέφαντα-μαμούθ” που θα μοιάζει με έναν πιο γούνινο, μεγαλύτερο ελέφαντα με μικρότερα αυτιά και κεφάλι με ψηλό θόλο.

Ένα “υβρίδιο ελέφαντα-μαμούθ” μοιάζει με έναν πιο τριχωτό, μεγαλύτερο ελέφαντα με μικρότερα αυτιά και κεφάλι με ψηλό θόλο. Ήδη έχουν γίνει χιλιάδες αλλαγές σε έναν κυτταρικό πυρήνα- δεν είναι γνωστό πόσες ακριβώς χρειάζονται για να επανέλθουν τα θηρία και να μπορέσουν να επιβιώσουν στην παγωμένη Αρκτική.

Ένας νέος τρόπος οικολογικής διατήρησης

Τα μαλλιαρά μαμούθ εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 4.000 χρόνια στο τέλος της τελευταίας “εποχής των πάγων”. Η επαναφορά τους, λέει η ομάδα Colossal, αποτελεί ένα βήμα προς νέες τεχνολογικές εξελίξεις στην περιβαλλοντική προστασία.

Ο γενετιστής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και άλλοι υποστηρικτές του κινήματος για την εξάλειψη της εξαφάνισης λένε ότι μαζί με νέες γνώσεις στους τομείς της βιολογίας και της εξέλιξης, το έργο έχει τη δύναμη να βοηθήσει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και στη βελτίωση της βιοποικιλότητας. Ο Τσερτς έχει προτείνει ότι το γενετικό έργο θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει τους ελέφαντες που απειλούνται με εξαφάνιση, δίνοντάς τους αρκετά πλεονεκτήματα για να ευδοκιμήσουν σε άλλα κλίματα.

Πώς τα μαμούθ θα βοηθήσουν στην κλιματική αλλαγή;

Το Colossal έχει επίσης προτείνει ότι τα μαλλιαρά μαμούθ μπορεί να έχουν την ικανότητα να αναζωογονήσουν τα λιβάδια της Αρκτικής. Χωρίς αυτά τα βαρύποδα φυτοφάγα ζώα, υπάρχει κίνδυνος να καταλάβουν μεγάλο μέρος της γης τα δέντρα, τα βρύα και οι θάμνοι, που εμποδίζουν τον παγετό να διεισδύσει τόσο εύκολα στο έδαφος.

Εν αναμονή της άφιξής τους, ένα τολμηρό ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σιβηρία. Το Πάρκο Πλειστόκαινου είναι ένα τεράστιο πείραμα για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της στέπας των μαμούθ που κυριαρχούσε στην Αρκτική κατά την περίοδο του Πλειστόκαινου πριν από 12.000 χρόνια. Άλλα φυτοφάγα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ταράνδων, των ελάτων και των γιακ, κρατούν σήμερα τα λιβάδια σε χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: euronews