Θερμοκρασίες καύσωνα πλήττουν τους πόλους της γης

Οι τρομακτικοί καύσωνες και στους δύο πόλους της Γης προκαλούν ανησυχία στους κλιματικούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα “πρωτοφανή” γεγονότα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ταχύτερη και απότομη κλιματική κατάρρευση.

Οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το προηγούμενο διάστημα, “αγγίζοντας” κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές. Ταυτόχρονα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί κοντά στον Βόρειο Πόλο έδειξαν, επίσης, σημάδια τήξης, με ορισμένες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές. Τα επίπεδα αυτά, συνήθως σημειώνονται πολύ αργότερα μέσα στο έτος.

Αυτή την εποχή κανονικά η Ανταρκτική θα πρέπει να ψύχεται γρήγορα μετά το καλοκαίρι της και η Αρκτική να βγαίνει σιγά σιγά από τον χειμώνα της, καθώς οι μέρες μεγαλώνουν. Το να παρουσιάζουν και οι δύο πόλοι τέτοια επίπεδα θέρμανσης ταυτόχρονα, είναι ένα γεγονός άνευ προηγουμένου.

Η ταχεία άνοδος της θερμοκρασίας στους πόλους είναι μια προειδοποίηση για αποδιοργάνωση στα κλιματικά συστήματα της Γης. Πέρυσι, στο πρώτο κεφάλαιο μιας συνολικής ανασκόπησης της επιστήμης του κλίματος, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε για πρωτοφανή σήματα θέρμανσης που ήδη συμβαίνουν, με αποτέλεσμα ορισμένες αλλαγές – όπως το πολικό λιώσιμο – που θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα μη αναστρέψιμες.

Καθώς ο πολικός θαλάσσιος πάγος λιώνει, ιδιαίτερα στην Αρκτική, αποκαλύπτει μια σκοτεινή θάλασσα που απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ανακλαστικό πάγο, θερμαίνοντας περαιτέρω τον πλανήτη. Μεγάλο μέρος του πάγου της Ανταρκτικής καλύπτει τη Γη και η τήξη του ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

Ένας μετεωρολογικός σταθμός στην Ανταρκτική ξεπέρασε το ρεκόρ όλων των εποχών κατά 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ ένας άλλος παράκτιος σταθμός που συνήθιζε να καταψύχεται αυτή την εποχή, ήταν 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν. Στην Αρκτική, εν τω μεταξύ, ορισμένα μέρη ήταν 50 C θερμότερα από τον μέσο όρο.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι “ιστορικά”, “πρωτοφανή” και “δραματικά”.

Με πληροφορίες από το News 247