Ινδία: Χαρτογραφώντας τις κλιματικές καταστροφές

Η ρύπανση και η αχαλίνωτη δόμηση έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της φυσικής προστασίας των ακτών της Βομβάης.

Σχεδιασμένος από το στούντιο αστικού σχεδιασμού και τη δεξαμενή σκέψης Bombay61, εντοπίζει σημεία κατά μήκος των παλαιών παράκτιων ψαροχώρων, ή “koliwadas”, τα οποία αποτελούσαν σημαντικές πηγές ψαριών και καβουριών πριν από την επέκταση της πόλης.

Η Bombay61 ελπίζει ότι οι χάρτες θα εμπνεύσουν νοσταλγία και μεγαλύτερη εκτίμηση του περιβάλλοντος στους ντόπιους. Για τη συνιδρύτρια της Bombay61, Ketaki Tare, η ματιά στο παρελθόν είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του μέλλοντος.

Η Tare, μαζί με τον συνιδρυτή Jai Bhadgaonkar, ήλπιζαν ότι αποτυπώνοντας τις αναμνήσεις της κοινότητας σε χάρτες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστροφή αυτού που ο Αμερικανός ψυχολόγος Peter Kahn ονόμασε “περιβαλλοντική αμνησία γενεών” – όπου οι νέοι εξομαλύνουν το μολυσμένο περιβάλλον τους. Αν η τσιμεντένια ανάπτυξη, η ρύπανση και οι ετήσιες πλημμύρες γίνουν “η νέα κανονικότητα”, εξηγεί ο Tare, είναι δύσκολο να οραματιστεί κανείς μια εναλλακτική λύση.

Οι τοιχογραφίες της Bombay61 απεικονίζουν την ιστορική σημασία της Versova koliwada ως αγοράς εμπορίας ψαριών.

Το έργο έχει επίσης δημιουργήσει τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από τοπικές ιστορίες και ένα φωτογραφικό αρχείο που δείχνει πώς ήταν κάποτε η ακτή και τα ρυάκια. Ο στόχος, λέει ο Tare, είναι να μετατοπιστεί το επίκεντρο της ανάπτυξης από την αστική επέκταση και να επιστρέψει “στα φυσικά συστήματα: την ακτή, τη βλάστηση, τα υδάτινα σώματα”.

Αρχικά, η Βομβάη ήταν μια σειρά από νησιά και χτίστηκε σε γη που ανακτήθηκε από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας. Καθώς ο πληθυσμός αυξήθηκε, ο ανταγωνισμός για χώρο τροφοδότησε αναπτυξιακά έργα που επικεντρώθηκαν στην αύξηση των υποδομών και της πυκνότητας των κατοικιών.

Η ανάπτυξη της Βομβάης ήταν μνημειώδης, αλλά είχε ως κόστος την ασφάλειά της από τις όλο και πιο ασταθείς φυσικές δυνάμεις.

Αυτά όμως συχνά έγιναν εις βάρος των φυσικών οικοσυστημάτων – απειλώντας την επιβίωση της ίδιας της πόλης. Η Βομβάη πλημμυρίζει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων των μουσώνων, με την αποχέτευση να εμποδίζεται από την πυκνή τσιμεντένια δόμηση. Η καταπάτηση από τους κατασκευαστές ακινήτων σε προστατευόμενες δασικές εκτάσεις μαγκρόβιων δασών και πλημμυρικές πεδιάδες έχουν επίσης βλάψει τα φυσικά εμπόδια της πόλης έναντι των ορμητικών κυμάτων. Κάθε χρόνο και καθώς η κλιματική αλλαγή κλιμακώνεται η κατάσταση χειροτερεύει.

Ίσως η συλλογική μνήμη να είναι η λύση για να μη χάσουμε τον κλιματικό μας στόχο!

Πηγή: DW