Ιούλιος – ο θερμότερος μήνας στην ιστορία του κόσμου

Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της ξηράς και των ωκεανών τον περασμένο μήνα ήταν κατά 0,9C θερμότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Ιουλίου 2016.

Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του έτους, αλλά ο Ιούλιος του 2021 ξεπέρασε τον εαυτό του με το νέο ρεκόρ να έρχεται να προστεθεί στην ανησυχητική και αποδιοργανωτική πορεία που έχει χαράξει η κλιματική αλλαγή για τον πλανήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της ξηράς και των ωκεανών τον περασμένο μήνα ήταν κατά έναν βαθμό Κελσίου, 0,9C (1,6F), θερμότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα που ήταν 15,8C (60,4F), καθιστώντας τον τον θερμότερο μήνα από τότε που άρχισε η σύγχρονη καταγραφή πριν από 142 χρόνια.

Πού οφείλεται η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας;

Το ρεκόρ ζέστης του περασμένου μήνα οφείλεται στην εκτίναξη των θερμοκρασιών σε όλο τον κόσμο, με την Ασία να βιώνει τον θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ και την Ευρώπη, η οποία έχει καεί από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές όπως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, να καταγράφει τον δεύτερο θερμότερο Ιούλιο που έχει βιώσει. Η θερμότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη φέρεται να σημειώθηκε στη Σικελία φέτος, φτάνοντας τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Η Αυστραλία είχε τον τέταρτο θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η Βόρεια Αμερική, η οποία αντιμετωπίζει ακραία ζέστη, ξηρασία και πυρκαγιές είχε την έκτη υψηλότερη θερμοκρασία για Ιούλιο μήνα.

Είναι πλέον “πολύ πιθανό” ότι το 2021 θα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η επιβεβαίωση του ρεκόρ ζέστης του Ιουλίου ακολουθεί τη δημοσίευση της έκθεσης-ορόσημο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία διαπίστωσε ότι η καύση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο έχει αναμφισβήτητα θερμάνει τον πλανήτη σε θερμοκρασίες που δεν έχει δει η Γη εδώ και περίπου 125.000 χρόνια.

Αυτή η συμπεριφορά ωθεί τον κόσμο προς μια επικίνδυνη κλιματική κατάρρευση, η οποία μπορεί να αποτραπεί μόνο με βαθιές και ταχείες περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: www.theguardian.com