Ιταλία: Σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας και έντονης λειψυδρίας

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία από τη δεκαετία του 1950, ειδικά στα βόρεια της χώρας, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Στο Μιλάνο οι αρχές έχουν κλείσει τα σιντριβάνια και προειδοποιούν ακόμη και για την ανάγκη δελτίου στο νερό λόγω της ξηρασίας που φέρνει η έντονη πλέον κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή ο ποταμός Πάδος που είναι ο μεγαλύτερος της χώρας στερεύει και απειλούνται μεταξύ άλλων μεγάλες καλλιέργειες της χώρας που προμηθεύουν την Ιταλία με ρύζι.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία του Διαστήματος (ESA) δείχνουν πλέον ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής αφού πριν δύο χρόνια το νερό ήταν πολύ περισσότερο, σχεδόν επτά μέτρα σε πιο υψηλά επίπεδα, καθώς στην περιοχή έχει να βρέξει πάνω από τέσσερις μήνες.

Ήδη στις όχθες του Πάδου υπάρχουν μεγάλες ξερές εκτάσεις ορατές στην περιοχή κοντά στην Πιατσέντσα. Η ξηρασία που είναι η χειρότερη από το 1952 να κάνει 125 γειτονικούς δήμους να προσπαθούν δεσμεύουν όσο περισσότερο νερό μπορούν την ώρα που απειλείται ευθέως η άρδευση των καλλιεργειών στην πιο εντατικά καλλιεργούμενη περιοχή της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι η κοντινή λίμνη Ματζόρε βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1946. Ο ποταμός Πάδος εκτείνεται από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά έως την Αδριατική Θάλασσα στα ανατολικά.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα, με την ESA να προειδοποιεί ότι οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η έλλειψη χιονιού στα βουνά που υπό κανονικές συνθήκες τροφοδοτούν τον ποταμό, επιδεινώνουν επίσης την κατάσταση.

Η κοιλάδα του Πάδου αποτελεί από τις πιο βασικές γεωργικές περιοχές στην Ιταλία, αφού εκεί παράγεται περίπου το 40% των τροφίμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου σιταριού, ρυζιού και ντομάτας σύμφωνα με στοιχεία του Euronews.

Η κλιματική αλλαγή επίσης έχει κάνει την Αδριατική Θάλασσα να έχει περάσει 21 χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα κατά μήκος του Δέλτα του ποταμού, καθιστώντας το νερό πιο αλμυρό και θέτοντας σε επιπλέον κίνδυνο τις καλλιέργειες που λαμβάνουν νερό από εκεί για άρδευση, δείχνουν επίσης τα ίδια στοιχεία.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει αναγκάσει τους τοπικούς άρχοντες διαφόρων περιοχών της Ιταλίας να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εξοικονομήσουν νερό και να συντονίσουν τη διαχείριση των ελάχιστων πόρων.