Κινδυνεύει το ελληνικό ελαιόλαδο;

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας – αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε – φαίνεται πως απειλεί το μέλλον των ελαιόδενδρων στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και η ελληνική ποικιλία είναι ιδιαίτερα περιζήτητη για την υψηλή ποιότητά της. Μπουκάλια λαδιού από την Καλαμάτα βρίσκονται σε εστιατόρια μέχρι και την Ιαπωνία, αλλά οι αγρότες ανησυχούν ότι αν συνεχίσει να πέφτει η παραγωγή τότε δε θα μπορούν πλέον να καλύψουν τη ζήτηση.

Η Ελλάδα παρήγαγε 275.000 τόνους ελαιόλαδου τη σεζόν 2020-21 και περισσότεροι από τους μισούς πήγαν στο εξωτερικό, καθιστώντας την τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ προβλέπει ότι η παραγωγή θα μειωθεί στους 230.000 τόνους τη φετινή σεζόν.

Η κλιματική αλλαγή ξεπερνούν τα όρια της ελαιοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μακροπρόθεσμα, ορισμένες περιοχές στη νότια Ελλάδα ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να καλλιεργήσουν την ελιά, ενώ περιοχές στα Βαλκάνια ή στη Βόρεια Ευρώπη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις θερμότερες καιρικές συνθήκες, όπως εκτιμάται.

Πηγή: Reuters