Κλιματική αλλαγή: Για “ποτάμια στον ουρανό” προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα μπορούσε να εντείνει τα “ποτάμια στον ουρανό” πάνω από την Ανατολική Ασία, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Τα ατμοσφαιρικά ποτάμια είναι μακριές, στενές στήλες υδρατμών που ρέουν στον ουρανό και παραλαμβάνουν υγρασία από θερμές περιοχές και στη συνέχεια την εναποθέτουν σε ψυχρότερες περιοχές. Όταν προσκρούουν σε κάποιο εμπόδιο, όπως μια οροσειρά, μπορεί να οδηγήσουν σε ακραία επίπεδα βροχής ή χιονόπτωσης. Αυτό το καιρικό φαινόμενο θεωρείται ότι συμβάλλει περίπου στο 20% της συνολικής ροής νερού στη Γη.

Όμως, με τις τεράστιες ποσότητες νερού που απελευθερώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυνητικά καταστροφικές πλημμύρες. Ο άνεμος και η θερμοκρασία ελέγχουν επίσης τις κινήσεις τους – και οι δύο παράγοντες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Ενώ έχουν γίνει πολλές έρευνες για τα ατμοσφαιρικά ποτάμια, δεν είναι απολύτως σαφές τι θα τους κάνει η αλλαγή του κλίματος. Αλλά οι μετεωρολόγοι λένε ότι, με τα πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα επηρεαστούν είναι ζωτικής σημασίας.

Οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί θα φέρουν πρωτοφανείς ακραίες βροχοπτώσεις στην Ανατολική Ασία υπό την υπερθέρμανση του πλανήτη, αναφέρει πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο.

Τι γίνεται με τον υπόλοιπο κόσμο;
Αν και τα δεδομένα της έρευνας περιορίστηκαν στην Ανατολική Ασία, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σημαίνει περισσότερη υγρασία στον αέρα με τους ατμοσφαιρικούς ποταμούς να γίνονται μεγαλύτεροι, πιο έντονοι και να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Το φαινόμενο αυτό θεωρείται υπεύθυνο για τις δραματικές πλημμύρες που παρατηρήθηκαν στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά στα τέλη του περασμένου έτους. Οι καιρικές συνθήκες σήμαιναν ότι η τροπική υγρασία χτύπησε την περιοχή με ορισμένες περιοχές να αναφέρουν την πιο βροχερή ημέρα στην ιστορία τους.

Γνωστό ως “Pineapple Express”, το συγκεκριμένο ποτάμι στον ουρανό μεταφέρει θερμούς υδρατμούς από τη Χαβάη προς τη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Οι περιοχές αυτές ενδέχεται επίσης να βιώσουν συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης καθώς το κλίμα θερμαίνεται.

“Τα ευρήματά μας είναι πιθανό να ισχύουν και σε άλλες περιοχές των μεσαίων γεωγραφικών πλατών, όπου οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ατμοσφαιρικών ποταμών και των απότομων βουνών παίζουν σημαντικό ρόλο στις βροχοπτώσεις, όπως στη δυτική Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Yoichi Kamae.

Αυτές οι περιοχές ενδέχεται επίσης να βιώσουν συχνότερα και εντονότερα ακραία γεγονότα βροχόπτωσης καθώς το κλίμα θερμαίνεται.

Πηγή: euronews