Κουρτίνες που δίνουν “νέο αέρα” βγαλμένες από τη θάλασσα!

H μόλυνση του αέρα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα, για αυτό δύο Ευρωπαίοι αρχιτέκτονες, η Claudia Pequero και ο Marco Poletto, αποφάσισαν να δημιουργήσουν κουρτίνες από ζωντανά φύκια, τα οποία απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από το αέρα!…

Οι κουρτίνες αυτές θα διακοσμήσουν τις προσόψεις μεγάλων κεντρικών κτιρίων, δημιουργώντας τους “ζωντανούς τοίχους”. Συγκεκριμένα, θα αποτελούνται από κυλίνδρους που θυμίζουν λαβύρινθους, οι οποίοι θα είναι γεμάτοι με μικροσκοπικά πράσινα φύκια. Ο αέρας θα περνάει μέσα από αυτές τις δομές και τα φύκια, όπως όλα τα φυτά, θα απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) αποδίδοντας οξυγόνο μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Η τιμή τους υπολογίζεται στα $350 ανά τετραγωνικό μέτρο, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό αν θα υπάρξει η εμπορική εκδοχή τους, διαθέσιμη για το ευρύ κοινό.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί στο κάστρο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, αποδίδοντας μεγάλο περιβαλλοντικό κέρδος. Υπολογίζεται ότι απορροφούν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που θα απομακρύνονταν από 20 μεγάλα δέντρα, την ημέρα!

Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα ακόμα για τα οποία δεν έχει δοθεί λύση, όπως το ότι χρειάζονται συντήρηση ανά δυο με τρία χρόνια, σε αντίθεση με τα δέντρα, και ότι το πλαστικό αποτελεί πρώτη ύλη για την δημιουργία τους. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει η ανάγκη για την εύρεση νέων τρόπων μείωσης της περιβαλλοντικής ρύπανσης μέσω της επιστήμης και αυτή η κίνηση είναι ένα αρχικό βήμα για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων που θα σέβονται το περιβάλλον.

Πηγή: www.intelligentliving.co/