Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα από τον ΟΗΕ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι επικίνδυνα κοντά στο να ξεφύγει από τον έλεγχο, δήλωσε η επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα σε μια έκθεση-ορόσημο, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος είναι ήδη βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει περαιτέρω κλιματικές διαταραχές για δεκαετίες, αν όχι αιώνες, στο μέλλον.

Ο άνθρωπος ευθύνεται αναμφισβήτητα για την κλιματική κρίση, αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Η ταχεία ανάληψη δράσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να περιορίσει ορισμένες επιπτώσεις, αλλά άλλες έχουν πλέον κλειδώσει.

Τα θανατηφόρα κύματα καύσωνα, οι γιγαντιαίοι τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που ήδη συμβαίνουν, θα γίνουν ακόμη πιο σοβαρά. Μέσα σε μια μόνο μέρα 500.000 στρέμματα δάσους κάηκαν στην Καλιφόρνια, ενώ στη Βενετία οι τουρίστες περπατούσαν μέσα σε νερό μέχρι τον αστράγαλο στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την έκθεση ως “κόκκινο συναργεμό για την ανθρωπότητα”. Η ακτιβίστρια Greta Thunberg κάλεσε το κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ασκήσουν “μαζική” πίεση στις κυβερνήσεις να δράσουν.

Ντόπιοι εκκενώνουν την περιοχή με τα ζώα τους καθώς μαίνεται πυρκαγιά στο προάστιο Θρακομακεδόνες, βόρεια της Αθήνας, Ελλάδα, 7 Αυγούστου 2021. REUTERS/Γιώργος Μουτάφης

Αν δεν αναληφθεί άμεση, ταχεία και ευρείας κλίμακας δράση για τη μείωση των εκπομπών, αναφέρει η έκθεση, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι πιθανό να φθάσει ή να υπερβεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου μέσα σε 20 χρόνια.

Μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1,5C θεωρείται γενικά ως το μέγιστο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα χωρίς να υποστεί εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές. Περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι σε ορισμένα μέρη, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν μόνο και μόνο επειδή βγαίνουν έξω.

Ένα παγόβουνο επιπλέει σε ένα φιόρδ κοντά στην πόλη Tasiilaq της Γροιλανδίας, 18 Ιουνίου 2018. REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να αρχίσει η μείωση του επιπέδου των αερίων του θερμοκηπίου -κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα.

Μη αναστρέψιμο

Είμαστε πλέον δεσμευμένοι σε ορισμένες πτυχές της κλιματικής αλλαγής, ορισμένες από τις οποίες είναι μη αναστρέψιμες για εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όπως για παράδειγμα το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να λιώνει και να ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας, καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται και επεκτείνονται.

Αλλά ακόμη και για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η έκθεση, ο κόσμος δεν έχει πλέον πολύ χρόνο.

Η Cristina Mamani περπατάει κοντά σε μια αχρησιμοποίητη βάρκα στη λίμνη Poopo, τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Βολιβίας, η οποία έχει στεγνώσει λόγω της εκτροπής νερού για τις περιφερειακές ανάγκες άρδευσης, Βολιβία 24 Ιουλίου 2021. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 24 Ιουλίου 2021. REUTERS/Claudia Morales

Αν οι εκπομπές μειωθούν την επόμενη δεκαετία, η μέση θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,5C μέχρι το 2040 και ενδεχομένως κατά 1,6C μέχρι το 2060, πριν σταθεροποιηθεί. Και αν, αντίθετα, ο κόσμος συνεχίσει την τρέχουσα πορεία του, η άνοδος θα μπορούσε να είναι 2,0C έως το 2060 και 2,7C έως το τέλος του αιώνα.

Η Γη έχει να θερμανθεί τόσο πολύ από την εποχή του Πλειόκαινου πριν από περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια – όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι πρόγονοι της ανθρωπότητας και οι ωκεανοί ήταν 25 μέτρα ψηλότερα από ό,τι σήμερα.

Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια υψηλών εκπομπών, η Γη θα μπορούσε να καίει σε θερμοκρασίες 4,4C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο μέχρι τις δύο τελευταίες δεκαετίες του αιώνα.

 

Πηγή: www.reuters.com