Μία κίνηση αφιερωμένη στις μέλισσες

Η μείωση των μελισσών είναι ενδεικτική της ευρύτερης παρακμής της άγριας πανίδας σε όλο τον κόσμο. Με αφορμή αυτό το θλιβερό γεγονός, οι παγκόσμιοι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών, καλούν τις χώρες να προστατεύσουν τον πλανήτη και να προωθήσουν τη βιοποικιλότητα.

Προστατεύοντας τις μέλισσες μέσω της αλυσίδας τροφής
Ακριβώς όσο εύκολα μπορείς να αγοράσεις προϊόντα βιολογικού εμπορίου, μπορεί σύντομα να έχεις την δυνατότητα στους διαδρόμους του σουπερμάρκετ να βρεις μια φιλική προς τις μέλισσες σφραγίδα! Η σφραγίδα είναι δημιουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Bee Better Certified, που ιδρύθηκε το 2017 από την ομάδα Xerces Society for Invertebrate Conservation.

Πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας που προστατεύει τα είδη επικονιαστών -πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση- αλλά επιδιώκει επίσης την αποκατάσταση υποβαθμισμένων τοπίων, καθώς και να αλλάξει ευρύτερα τον τρόπο παραγωγής τροφίμων. Ορισμένα προϊόντα όπως μούρα, κρασιά και παγωτά φέρουν ήδη το ασπρόμαυρο λογότυπο μιας μέλισσας στη συσκευασία τους, υποδεικνύοντας ότι φτιάχτηκαν με συστατικά που καλλιεργούνται με τέτοιο τρόπο που επιτρέπει στις μέλισσες να ευδοκιμήσουν!

Οι μέλισσες βρίσκονται σε κίνδυνο
Οι μέλισσες χρειάζονται ποικίλα και πλούσια τοπία για φαγητό, αναπαραγωγή και φωλιά. Στην πραγματικότητα, το 70% περισσότερων από 3.600 ειδών μελισσών στη Βόρεια Αμερική φωλιάζουν στο έδαφος. Όμως, η ανάπτυξη της βιομηχανικής γεωργίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποβαθμίσει την ποιότητα του εδάφους παγκοσμίως, καθιστώντας δυσκολότερο για τις μέλισσες να φωλιάζουν, να αποθηκεύουν νέκταρ και γύρη, αλλά και να ξεκουράζονται.

Άγρια έντομα όπως ο ασιατικός γιγαντιαίος σφιγκτήρας που έχει εμφανιστεί σε περιοχές των Ην. Πολιτειών απειλεί επίσης την ασφάλεια των μελισσών, όμως στην κορυφή της λίστας των απειλών είναι η απώλεια ενδιαιτημάτων, η χρήση φυτοφαρμάκων, η κλιματική αλλαγή, τα παράσιτα και οι ασθένειες. Πολύ σημαντικός παράγοντας επίσης που απειλεί την ύπαρξή τους είναι και το πεσμένο ανοσοποιητικό τους σύστημα λόγω του περιβαλλοντικού στρες!

Ένας δρόμος προς τα εμπρός
Η φιλική προς τις μέλισσες γεωργία δεν απαιτεί τεχνολογία αιχμής ή περίπλοκες παρεμβάσεις, αλλά συνεχή δουλειά. Πάνω απ’ όλα, αυτό σημαίνει ότι η γη επιστρέφει σε μια πιο φυσική κατάσταση. Η πιστοποίηση Bee Better Certified, απαιτεί από τους αγρότες να τηρούν μερικές βασικές αρχές για να κερδίσουν τη σφραγίδα όπως το να αφιερώσουν το 5% της γης τους σε οικότοπους μελισσών με διάφορα είδη λουλουδιών που παρέχουν νέκταρ και γύρη.

Η πιστοποίηση των αγροτών προϋποθέτει διακοπή χρήσης φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, ενώ οι ήδη πιστοποιημένοι αγρότες πρέπει να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας μεταξύ της γης τους και άλλων χωραφιών, για την πρόληψη της μετατόπισης φυτοφαρμάκου όταν φυσάει, μολύνοντας ενδεχομένως οργανικές καλλιέργειες.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου
Η αειφόρος γεωργία αυτού του είδους, δεν έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στον κύκλο ζωής των μελισσών. Έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων και να μειώσει τη φτώχεια παγκοσμίως. Μπορεί ακόμη και να αποτελέσει τη βάση για τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ενδυναμώνοντας τις κοινότητες και αποκαθιστώντας τα οικοσυστήματα!

Πηγή: .www.globalcitizen.org