Μετατρέποντας ένα φορτηγό σε πάρκο

Στο Κόβεντρι του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας άνδρας αποφάσισε να μετατρέψει ένα μηχανοκίνητο όχημα σε parklet!

Ο Adam Tranter, είναι ο ιδρυτής του πρακτορείου επικοινωνίας Fusion Media και εργάζεται ως Δήμαρχος Ποδηλάτων για το Κόβεντρι, κάνοντας εκστρατεία για να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο για την καλύτερη προσωπική υγεία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Ο ίδιος μετέτρεψε ένα φορτηγό Piaggio Ape flatbed της δεκαετίας του 1970 σε ένα μίνι parklet ως έναν τρόπο να δημιουργήσει λίγο πράσινο χώρο για τους ντόπιους της κοινότητάς του, ώστε να σταματούν και να χαλαρώνουν. Αναζητώντας μια βραχυπρόθεσμη λύση για την έλλειψη δημόσιων χώρων στην περιοχή του, ο στόχος του Adam με το έργο μετατροπής ήταν να δημιουργήσει ένα parklet που θα βοηθούσε να γίνει η περιοχή του πιο ελκυστική.

Συζητώντας τους λόγους για τους οποίους ανέλαβε το έργο, ο Adam εξηγεί ότι ήθελε να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους τα συμβούλια χρησιμοποιούν τους χώρους στις τοπικές κοινότητες και κατά πόσον αυτή η χρήση είναι η πιο ωφέλιμη για τους ανθρώπους.

Αρχικά, ο Adam έχτισε έναν μίνι-κήπο σε έναν χώρο στάθμευσης, πριν απομακρυνθεί από το δημοτικό συμβούλιο για παραβίαση των κανονισμών. Είχε φτιάξει ένα παρκάκι σε έναν χώρο στάθμευσης, προσθέτοντας γλάστρες και καρέκλες για να “κάθονται οι άνθρωποι και να απολαμβάνουν τον χώρο”. Ενώ στην αρχή πίστευε ότι ο κήπος θα διαρκούσε μόνο για μερικές ημέρες, παρέμεινε στη θέση του για σχεδόν επτά μήνες πριν απομακρυνθεί. Το συμβούλιο της πόλης όμως αποφάσισε την αφαίρεση του.

Απτόητος, ο Άνταμ μπορούσε να δει τα οφέλη που είχαν τα parklets στην περιοχή και ήταν σίγουρος ότι ένας μίνι χώρος πρασίνου ήταν κάτι που ήθελαν οι άνθρωποι στην κοινότητά του. Ωστόσο, γνώριζε ότι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια δημιουργίας ενός τέτοιου σε χώρο στάθμευσης θα έπρεπε να πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές του συμβουλίου σχετικά με τα parklets καθώς και την κατάλληλη χρήση των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Στο τέλος του 2020, υπήρχαν 31,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας στη Μεγάλη Βρετανία (και 32,7 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο). Τα τελευταία 25 χρόνια, ο αριθμός των αυτοκινήτων στη Βρετανία έχει αυξηθεί κατά 42,5% και προβλέπεται ότι, αν η αύξηση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα μπορούσαν να κυκλοφορούν στους βρετανικούς δρόμους έως και 45 εκατομμύρια αυτοκίνητα μέχρι το 2045.

Είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων για να φιλοξενηθεί ο αυξανόμενος αριθμός των αυτοκινήτων στους δρόμους της Βρετανίας και ότι περισσότερος χώρος αφιερώνεται στα αυτοκίνητα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποβεί εις βάρος των δημόσιων χώρων που χρησιμοποιούνται για αναψυχή και μπορεί να καταστήσει τις πόλεις λιγότερο κατοικήσιμες.

Για τον Adam, η βασική του ελπίδα είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν πώς χρησιμοποιείται ο χώρος μας και πόσο χώρο παραχωρούμε για στάθμευση αυτοκινήτων. Θα ήθελε να γίνει περισσότερη δουλειά για να γίνουν οι τοπικές περιοχές, και ιδίως οι κεντρικοί δρόμοι, καλύτεροι προορισμοί για να τους επισκέπτονται οι άνθρωποι.

Πηγή: euronews