Μια έκθεση από πλαστικά μιας χρήσης που αξίζει να δούμε

Σε μια προσπάθεια να παροτρύνει τους Ινδονήσιους να απαλλαγούν από τα πλαστικά μίας χρήσης, μια περιβαλλοντική ομάδα διατήρησης κατασκεύασε μια εξαιρετική υπαίθρια έκθεση στο Instagram.

Με έδρα την πόλη Gresik στην Ανατολική Ιάβα, η ECOTON (Οικολογική Παρατήρηση και Διατήρηση Υγροτόπων) μάζευε τα πλαστικά απορρήματα από τις παραλίες και τα ποτάμια της περιοχής επί τρία χρόνια με σκοπό την προετοιμασία της έκθεσης “3F Plastic”.

Η υπαίθρια έκθεση χρειάστηκε τρεις μήνες για να οργανωθεί και αποτελείται από περισσότερα από 10.000 κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης, τα οποία έπρεπε να πλυθούν ξεχωριστά πριν χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση.

Ένα πλακάτ που γράφει “Ο ποταμός Μπράντας μολύνεται με μικροπλαστικό” στην έκθεση “3F Plastic” της ΕΚΟΤΟΝ, στο Γκρέσικ της επαρχίας Ανατολικής Ιάβας, Ινδονησία, 28 Σεπτεμβρίου 2021.

Η πλαστική ρύπανση των ωκεανών αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα στην Ινδονησία, ένα αρχιπελαγικό έθνος που κατατάσσεται δεύτερο μετά την Κίνα σε όγκο πλαστικών που καταλήγουν στον ωκεανό.

Εθελοντές εξετάζουν το περιεχόμενο των μικροπλαστικών σε δείγμα νερού που συλλέχθηκε για την έκθεση “3F Plastic” της ECOTON.

Η ECOTON επέλεξε να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη έκθεση χρησιμοποιώντας τα πιο δύσκολα ανακυκλώσιμα πλαστικά για να εκπαιδεύσει τους επισκέπτες σχετικά με το μέλλον που θα αντιμετωπίσουμε αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε πλαστικά μιας χρήσης με τον ρυθμό που καταναλώνουμε σήμερα.

Ο ιδρυτής της ECOTON, Prigi Arisandi, κρατάει πλακάτ στην έκθεση “3F Plastic” στο Gresik, 28 Σεπτεμβρίου 2021.

Η έκθεση “3F Plastic”, οδηγεί τους επισκέπτες στην “Terowongan 4444”, μια σήραγγα κατασκευασμένη από πλαστικά μπουκάλια, η οποία έχει σκοπό να δώσει στους επισκέπτες την προοπτική των ψαριών που ζουν σε υδάτινους δρόμους που έχουν κατακλυστεί από πλαστικά απόβλητα.

Υπάρχει επίσης η “Dewi Sri”, μια θεά της ευημερίας που λατρεύεται ευρέως από τους Ιαβανέζους, με τη μακριά φούστα της φτιαγμένη από σακούλες και συσκευασίες μιας χρήσης.

Εθελοντές της έκθεσης “3F Plastic” στην Ινδονησία κατασκεύασαν ένα αντίγραφο της ιαβανέζικης θεάς “Dewi Sri”, στο Gresik της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβας, Ινδονησία, 28 Σεπτεμβρίου 2021.

Από τότε που άνοιξε για το κοινό η έκθεση “3F Plastic” έχει προσελκύσει εκατοντάδες επισκέπτες που έχουν μετατρέψει αυτή την περιβαλλοντική έκθεση σε μια τοποθεσία που πρέπει να επισκεφθείτε στο Instagram.

Πηγή: euronews