Μια απεργία πείνας για το κλίμα στο Βερολίνο

Στις 30 Αυγούστου, μια ομάδα επτά ακτιβιστών, ηλικίας από 18 έως 27 ετών, κατασκήνωσαν έξω από τη γερμανική κυβέρνηση και ξεκίνησαν απεργία πείνας για την κλιματική δικαιοσύνη.

Μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες, τέσσερα μέλη συνεχίζουν την απεργία. Η οργάνωση φέρει το όνομα Der Letzen Generation, που σημαίνει, Η τελευταία γενιά. Τα μέλη της έχουν δεσμευτεί να κάθονται έξω από το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο έως ότου η κυβέρνηση ικανοποιήσει τα δύο κύρια αιτήματά τους.

Πρώτο αίτημα της οργάνωσης είναι να μιλήσουν με τους τρεις πρωτεργάτες της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας για αυτό που θεωρούν ως “δολοφονία της νέας γενιάς”.

“Εκτιμούμε τη ζωή και δεν θέλουμε να πεθάνουμε”, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της οργάνωσης, “Το κέρδος βγαίνει κάθε λεπτό ξεπουλώντας το μέλλον μας. Αυτή η στιγμή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”.

Το δεύτερο αίτημα της Der Letzen Generation είναι η υλοποίηση μιας συνέλευσης πολιτών για την κλιματική αλλαγή στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα συζητήσει άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της 100% αναγεννητικής γεωργίας.

Πώς αντιδρά η κυβέρνηση;

Η υποψήφια των Πρασίνων Annalena Baerbock επικοινώνησε με τους απεργούς στις αρχές Σεπτεμβρίου για να μιλήσει για τη διαμαρτυρία τους. Ενώ οι Πράσινοι έχουν παρουσιάσει ένα σχετικά φιλόδοξο σχέδιο δράσης για το κλίμα σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη, ενώ οι απεργοί πιστεύουν ότι το μανιφέστο της δεν πάει αρκετά μακριά.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι για τις εκλογές, από το κεντροδεξιό CDU, το αριστερό SPD και τους κεντροαριστερούς Πράσινους, κάλεσαν τους απεργούς ως ένα σύνολο.

Οι υποψήφιοι προσπάθησαν να συνάψουν συμφωνία με τους διαδηλωτές, υποσχόμενοι τους συνάντηση μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Δύο από τους απεργούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο από τις 30 Αυγούστου. Η 19χρονη Lina Eichler ήταν μία από αυτές, η οποία κατέρρευσε στον καταυλισμό την 20ή ημέρα της απεργίας. Η Eichler έχει έκτοτε τερματίσει την απεργία της, μαζί με άλλους δύο.

Ο Jacob Heinze, ηλικίας 27 ετών, έχει νοσηλευτεί δύο φορές από την αρχή της απεργίας του. Από την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ο Heinze συνεχίζει να αρνείται το φαγητό μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της οργάνωσης. Μαζί του βρίσκονται άλλοι τρεις που εξακολουθούν να βρίσκονται σε “επ’ αόριστον” απεργία πείνας.

Η Der Letzen Generation δεσμεύτηκε στην απεργία επειδή “η απεργία πείνας είναι ένα από τα τελευταία μέσα ειρηνικής διαμαρτυρίας που μπορείς να ακολουθήσεις”, εξήγησε ο Lübbert.

Πηγή: https://www.euronews.com/green/2021/09/22/berlin-s-young-climate-activists-in-third-week-of-hunger-strike