Μια λίμνη που γίνεται επικίνδυνη

Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη της Γιούτα στην αμερικανική Δύση βρίσκεται στα πρόθυρα να μετατραπεί σε ζώνη περιβαλλοντικής καταστροφής, προειδοποιούν οι ντόπιοι.

Έχει ήδη συρρικνωθεί κατά τα δύο τρίτα από τη δεκαετία του 1980, από περίπου 8.547 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μόλις 2.590, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ από το περασμένο καλοκαίρι.

Η κλιματική αλλαγή και η απορρόφηση του νερού από την ορεινή πηγή της βρίσκονται πίσω από αυτή την ανησυχητική εξάτμιση. Ο πληθυσμός του Σολτ Λέικ Σίτι έχει αυξηθεί εκρηκτικά τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότερο από το λιώσιμο του χιονιού των βουνών εκτρέπεται από τα ποτάμια σε σπίτια και αγροκτήματα.

Αν η λίμνη συνεχίσει να στεγνώνει με αυτόν τον ρυθμό, οι οικολογικές και ανθρώπινες επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Το έδαφος του πυθμένα της λίμνης περιέχει ένα κοκτέιλ βαρέων μετάλλων, το οποίο όταν εκτεθεί σε ανεμοθύελλες θα οδηγήσει αρσενικό στους πνεύμονες των κατοίκων της περιοχής. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γιούτα θα επηρεαστούν από τον δηλητηριώδη αέρα.

Το Σολτ Λέικ Σίτι, κάτω από τοξική ομίχλη το 2013

Μια ματιά στο μέλλον βρίσκεται 966 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, στο σημείο μηδέν της λίμνης Όουενς της Καλιφόρνιας. Αποξηράνθηκε πριν από δεκαετίες και μετατράπηκε στη χειρότερη πηγή ρύπανσης από σκόνη στην Αμερική. Η λίμνη Όουενς εξαφανίστηκε όταν το Λος Άντζελες κατασκεύασε υδραγωγείο στον παραπόταμό της στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Ακόμα και τώρα, ο άνεμος εξακολουθεί να σηκώνει PM10 – επιβλαβή σωματίδια 10 μικρομέτρων ή μικρότερα – τα οποία αναπνέουν οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι της πόλης-φάντασμα. Είναι ένα ζοφερό προηγούμενο για τη Γιούτα, μια στοιχειωμένη εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι αν συνεχιστεί η ξηρασία και η ανθρώπινη υπερβολή.

Η Νεκρά Θάλασσα της Αμερικής, όπως είναι επίσης γνωστή, αποτελεί πολύτιμο βιότοπο για εκατομμύρια γηγενή και μεταναστευτικά πουλιά, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πληθυσμού του παρυδάτιου πουλιού Wilson’s phalarope. Αν η περιεκτικότητα σε αλάτι αυξηθεί πολύ περισσότερο, περίπου στο 17%, θα είναι υπερβολική για τα φύκια στο νερό, απειλώντας τις μύγες και τις αλμυρές γαρίδες που τρέφονται από αυτά. Αυτό θα έχει επιπτώσεις για τα 10 εκατομμύρια πουλιά που περνούν από τη λίμνη κάθε χρόνο.

Λευκοπρόσωπη ίβις που φωλιάζει στο καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών Bear River, Great Salt Lake, Γιούτα. Περίπου 10 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά συρρέουν στη λίμνη κάθε χρόνο

Και παρόλο που το έδαφος που αποκαλύπτεται από την υποχώρηση της λίμνης προστατεύεται ως επί το πλείστον από μια σκληρή κρούστα, είναι θέμα χρόνου να εκτεθούν οι μεταλλικοί ρύποι από την εξόρυξη, όπως ο χαλκός, που είναι ενσωματωμένοι στο έδαφος.

Με τον κύκλο του νερού να αλλάζει λόγω των ανθρώπινων ενεργειών τόσο από μακριά όσο και από κοντά, η διάσωση της Μεγάλης Αλμυρής Λίμνης σημαίνει να αφήσουμε περισσότερο χιόνι να λιώσει στη λίμνη. Η ζήτηση για νερό στο Σολτ Λέικ Σίτι μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά ήδη από το 2040.

Πηγή: euronews