Μια παγκόσμια μέρα μας υπενθυμίζει την κλιματική απειλή

Η 27η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολικής Αρκούδας, που δημιουργήθηκε για να επιστήσει την προσοχή στις πολλές απειλές που αντιμετωπίζει το εμβληματικό είδος.

Η εκδήλωση δημιουργήθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Polar Bears International το 2011, για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τις θηλυκές πολικές αρκούδες και τα μικρά τους, που αυτή τη στιγμή φωλιάζουν σε όλη την Αρκτική.

Η πολική αρκούδα χαρακτηρίζεται ως ευάλωτη από την κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία εκτιμά ότι υπάρχουν 20-25.000 αρκούδες σε 5 χώρες. Είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν ακριβή στοιχεία για τον πληθυσμό λόγω της σοβαρότητας των συνθηκών.

Η προστασία των πιο ευάλωτων από αυτές είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί το μέλλον του είδους, το οποίο απειλείται ήδη από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την απώλεια των ενδιαιτημάτων του. Η εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων σημαίνει ότι τα εδάφη κυνηγιού και φωλεοποίησης των αρκούδων εξαφανίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Η πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change το 2020 προβλέπει ότι, αν δεν υπάρξει καμία αλλαγή στα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όλοι οι πληθυσμοί, εκτός από λίγους, θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100.

Η διατήρηση της ασφάλειας της μητέρας και των νεογνών, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του κλίματος, αποτελεί κρίσιμο μέρος της διατήρησης της πολικής αρκούδας. Μια σταθερή, αδιάλειπτη διαδικασία φωλεοποίησης είναι απαραίτητη για την επιβίωση των πολικών αρκούδων.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις παγκόσμιες προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πηγή: euronews